Zanimljivo

Vučić prosvjednicima: Radite što želite, ali pod jednim uvjetom

On je pozvao pripadnike Vojske policije da "ne poštuju striktno zakon"
Vijesti / Svijet | 11. 08. 2019. u 15:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju da su pripadnici osiguranja Predsjedništva reagirali u skladu sa zakonom i uz primjenu minimalne sile prilikom prosvjeda "Jedan od pet milijuna" u subotu, i apelirao na njih da prosvjednicima ubuduće dozvole da rade što god žele, osim da upadnu u samu zgradu. 

Na konferenciji za novinare u Predsjedništvu, Vučić je rekao da su svi ljudi iz osiguranja pripadnici Vojske Srbije i da tu nije bilo nijednog pripadnika privatnog osiguranja, prenijeli su beogradski mediji. 

On je pozvao pripadnike Vojske policije da "ne poštuju striktno zakon" i ubuduće dozvole sudionicima prosvjeda sve što žele, osim da uđu u samu zgradu jer će tada biti prinuđeni da reagiraju po zakonu. 

Također je najavio da ubuduće neće biti osiguranja ispred zgrade niti ograde, već da će samo biti djevojke iz osiguranja koje će upozoravati na eventualno kršenje zakona, te izrazio nadu da se makar njih neće napadati. 

Podsjećamo, tijekom prosvjeda "1 od 5 milijuna" u subotu u Beogradu dogodio se incident, kada je tročlano izaslanstvo pokušalo  da ukloni ogradu ispred Predsjedništva Srbije kako bi ostavilo spisak zahtijeva za fer izbore. 

Prema pisanju beogradskih medija, izaslanstvu je to bilo onemogućeno pa su okupljeni pokušali da uklone ogradu, na što je reagiralo brojno osiguranje u civilu kako bi spriječili uklanjanje ograde, zbog čega je došlo do međusobnog guranja. Navedeno je  također da je jedan od članova prosvjeda završio u Urgentnom centru. 

Nakon kraćeg vremena izaslanstvu prosvjeda ipak je bilo dozvoljeno da dođe do zgrade Predsjedništva i na ulazu ostavi dokument - spisak od 42 zahtijeva za fer izbore. 

Vučić je rekao da je u šetnji tijekom prosvjeda  bilo između 356 i 384 ljudi, a da je ispred Predsjedništva bilo između 225 i 228 prosvjednika, kao i da su na njegovo iznenađenje u većem broju bila prisutna i "maloljetna romska djeca".

On je naveo da su pripadnici osiguranja tolerirali sve njihove aktivnosti kao što je šaranje prozora ili bacanje rolni toalet papira.

Inače, osam mjeseci, svake subote, građani glavnog grada Srbije okupljaju se u centru Beograda na antivladinim prosvjedima. 

Sudionici i organizatori "1 od 5 milijuna", u najkraćem, traže da se osiguraju uvjeti za fer i ravnopravne izbore, da se omogući neovisnost rada kontrolnih tijela, kao i da se stvore uvjeti za povratak opozicije u parlament, a da se njihovi stavovi čuju na državnoj Radio televiziji Srbije. 

Kopirati
Drag cursor here to close