Izbori ''Promjene i razvoj'

Vučić proglasio pobjedu svoje liste na izborima u Beogradu i još tri grada u Srbiji

Mediji prema neslužbenim rezultatima izvješćuju da su uz listu ''Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd'' još samo tri stranke ili koalicije prešle izborni prag.
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2018. u 22:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođa Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je u nedjelju navečer pobjedu liste ''Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd'' na lokalnim izborima u Beogradu, a lista naprednjaka osvojila je većinu i na izborima u Boru, Aranđelovcu i Sevojnu.

''Ovaj rezultat inspirirat će nove promjene i razvoj. Uvjeren sam da će država Srbija pružiti podršku ključnim projektima za grad Beograd jer SNS ima apsolutnu većinu u Beogradu'', rekao je Vučić, a prenosi Hina.

On je najavio da će ''dati sve od sebe'' da se ostvare započeti projekti - metro i Beograd na vodi i zahvalio se ljudima koji su stavili ''Beograd iznad politike''.

Mediji prema neslužbenim rezultatima izvješćuju da su uz listu ''Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd'' još samo tri stranke ili koalicije prešle izborni prag.

Na temelju 58 posto obrađenog materijala CeSID-a na izbore je izišlo 51 posto građana Beograda, a Vučićeva lista je, od 24 koje su sudjelovale u izbornoj utrci, osvojila 45,7 posto glasova.

Lista bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa osvojila je 18,6 posto, nekadašnji vaterpolski reprezentativac i gradonačelnik Novog Beograda Aleksandar Šapić osvojio je osam posto, a koalicija SPS-JS na čelu s Ivicom Dačićem 6,2 posto.

Izborni prag nisu uspjele prijeći liste pokreta Dosta je bilo i Dveri (3,6 posto), građanske inicijative Ne davimo Beograd (3,6), Demokratske stranke (2,5), radikali (SRS) Vojislava Šešelja (2,5), lista Ljubiše Preletačevića Belog (2,4), te Demokratska stranka Srbije (DSS) s 1,1 posto, javlja Hina.

Beogradski izbori najavljivani su kao moguća prijelomna točka za vladajuće naprednjake, ali su posljednje predizborne ankete dale značajnu prednost upravo vladajućem SNS-u predsjednika Vučića.

Gradonačelnika srbijanske prijestolnice ne biraju izravno građani na izborima nego vijećnici Skupštine Grada natpolovičnom većinom glasova.

Službeni rezultati beogradskih izbora trebali bi biti objavljeni u roku od 24 sata, do ponedjeljka u 20 sati.

Zatvorena birališta

U 17 beogradskih općina u nedjelju navečer zatvoreno je 1.185 biračkih mjesta na kojima je 1,606.693 birača moglo birati između 24 izborne liste. Preliminarni rezultati izbora pokazuju da Vučićeva lista uvjerljivo vodi.

Prema posljednjim podacima od 19 sati izlaznost je bila 48,2 posto što je približno predizbornim procjenama da bi izlaznost do zatvaranja birališta u 20 sati mogla biti oko 51 do možda čak i 57 posto, što bi značilo da je na lokalnim izborima sudjelovalo između 810.000 i 910.000 ljudi.

Analitičari procjenjuju da bi konačna izlaznost mogla biti do 52 posto.

Za 110 budućih vijećnika Skupštine Beograda u izbornoj utrci bile su 24 liste, a predizborne ankete najveće šanse za pobjedu davale su listi SNS srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, piše Hina.

Promatrači, građanske udruge i organizacije tijekom dana procijenile su da je na oko šest posto biračkih mjesta bilo neregularnosti, pogrešno primijenjene izborne procedure do fizičkih napada koji su prijavljeni policiji, ali više detalja za sada nije poznato.

Jedan od vodećih kandidata oporbe, nekadašnji gradonačelnik Dragan Đilas, ocijenio je današnje izbore "najnepoštenijim do sada", rekavši kako su "postojali fantomski Beograđani".

"Da budemo svjesni u kakvoj zemlji živimo i kakva je borba pred nama", citiraju beogradski mediji prve Đilasove izjave po zatvaranju birališta.

"Od sutra ćemo pozvati sve ljude koji žele promjenu u borbu za izbore koji slijede.... Aleksandre Vučiću, trebat će nam manje vremena nego što je tebi trebalo da mene smijeniš", poručio je Đilas predsjedniku Srbije čija je SNS na izborima prije četiri godine osvojila većinu u gradskom parlamentu i smijenila ga.

Kopirati
Drag cursor here to close