Predsjednik Srbije

Vučić pregovaračku platformu Prištine nazvao ''uvredom za zdrav razum''

Ustvrdivši da je Srbija "uvijek spremna za razgovore, ali s onima koji hoće razgovore", Vučić je kosovskoj strani poručio da "neće gledati film" u kojem se Srbiju želi uvući u priču time da Priština Beogradu "čini veliku čast" ukidanjem pristojbi.
Vijesti / Svijet | 10. 03. 2019. u 15:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u nedjelju, poslije razgovora državnog vrha s patrijarhom srpskim Irinejem, da je Platforma za pregovore, usvojena ovog tjedna u Prištini, neprihvatljiva za Beograd i poručio da je razočaran reagiranjem međunarodne zajednice koja nije spriječila usvajanje tog kosovskog dokumenta koji je nazvao "uvredom za zdrav razum".

"Molio sam najviše predstavnike EU da ne dođe do usvajanja teksta ovakve platforme u Prištini, molio sam da ih upozore da to ne rade jer tom platformom Prištinina označava kraj mogućnosti za bilo kakav kompromis.To što oni od Srbije traže je uvreda za zdrav razum", rekao je Vučić, naglasivši kako "nažalost, nitko nije reagirao".

Ustvrdivši da je Srbija "uvijek spremna za razgovore, ali s onima koji hoće razgovore", Vučić je kosovskoj strani poručio da "neće gledati film" u kojem se Srbiju želi uvući u priču time da Priština Beogradu "čini veliku čast" ukidanjem pristojbi, prenosi Hina.

"Prvo je vaš posao da ukinete pristojbe, pa onda da vidimo ima li nastavka dijaloga ili ne. Ako su vam ovo uvjeti za dijalog - nemojte da gubimo vrijeme i trošimo novac za put do Bruxellesa. To je čisto kao suza", rekao je Vučić.

Patrijarh Irinej za stanje na Kosovu kaže kako je "iz dana u dan sve teže i kompliciranije", ali da je dobro da su crkva i državni vrh na istoj strani.

"Bitno je da imamo isto mišljenje o problemu i o tome kako da reagiramo u ovakvim prilikama... Upravo kako se problemi javljaju, da tražimo najbolje rješenje i stajalište i crkve i države", rekao je poglavar SPC.

Skupština Kosova usvojila je četvrtak pregovaračku platformu za dijalog s Beogradom čiji su ključni zahtjevi priznanje Kosova u sadašnjim granicama i ukidanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine koja je, ulaskom međunarodnih snaga KFOR-a na Kosovo, Srbiji jamčila teritorijalni integritet.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem Europske unije, već mjesecima je u zastoju, a tenzije su dodatno narasle nakon što je Priština u studenom 2018. jednostrano uvela pristojbe na robu iz Srbije (i BiH) od 100 posto, u znak odmazde za diplomatsku kampanju kojom se Kosovu onemogućava prijem u Interpol, UNESCO i druge međunarodne organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close