Problem depopulacije

Vučić o budućnosti Srbije: "Za 40 godina nećemo imati ni narod ni državu"

Ako se nastavi sadašnji trend negativnog prirasta stanovništva, procjene su da će 2060. godine Srbija imati između 3,9 i 5,5 milijuna stanovnika u odnosu na sadašnjih sedam milijuna.
Vijesti / Svijet | 17. 03. 2018. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija ima veoma ozbiljan problem depopulacije i ako se nastave sadašnji trendovi za četiri desetljeća imat će oko tri milijuna stanovnika manje, što bi moglo dovesti do gubitka njezina demografskog, ekonomskog i političkog potencijala, poručio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Za 40 godina nećemo imati ni državu ni narod", rekao je Vučić u obraćanju naciji u kojem je želio ukazati na dva problema s kojim se suočava Srbija - rastući trend depopulacije i rješavanje problema Kosova.

Ako se nastavi sadašnji trend negativnog prirasta stanovništva, procjene su da će 2060. godine Srbija imati između 3,9 i 5,5 milijuna stanovnika u odnosu na sadašnjih sedam milijuna.

"To bi značilo da ćemo izgubiti i demografski, i ekonomski, i politički potencijal... Za to nam nije kriv nitko, ni Amerika ni Europska unija, nitko osim nas samih", upozorio je Vučić, navodeći da bi 2060. godine u Srbiji moglo biti 1,7 milijuna umirovljenika, koliko ih ima i danas kad Srbija ima sedam milijuna stanovnika.

On je pozvao sunarodnjake da "razmišljaju o svojoj domovini, o svojoj budućnosti".

"Nemamo je ako sve ovo izgubimo", rekao je Vučić i najavio niz mjera kojim će srbijanska vlada nastojati poboljšati demografsku politiku.

Vučić je naglasio neophodnost rješavanja problema Kosova i ukazao je nepoštivanje briselskog sporazuma između Beograda i Prištine iz travnja 2013. godine.

Srpski predsjednik istaknuo je da na Kosovu, unatoč obvezama iz tog sporazuma postignutog uz posredovanje EU-a, nije formirana Zajednica srpskih općina (ZSO).

Kopirati
Drag cursor here to close