Poruka EU

Vučić: Ne pristajem na bezobrazluk, nema podrške

"Ja sam taj koji je odbio, ne dajem pristanak na bezobrazluk, podršku za kriminal i za ponižavanje Srbije", rekao je Vučić, naglasivši kako Beograd traži od EU "da odgovori postoji li i dalje Briselski sporazum".
Vijesti / Svijet | 21. 09. 2021. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da je odbacio prijedlog zemalja tzv. Kvinte i Europske unije o kompromisnom rješenju za krizu na sjeveru Kosova, naglasivši kako je "sit politike svršenog čina" i da Beograd traži povlačenje policije sa sjevera Kosova.

"To je rješenje kojim bi oni zaboravili 70 posto onoga što su namjeravali raditi Albanci na administrativnoj liniji, ali bi uveli 20-30 posto mjera. Dobio sam za odbijanje suglasnost Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina. Ne možete tako razgovarati sa Srbijom", rekao je Vučić novinarima poslije sjednice Vijeća.

Legitimnost akcije 

Postrojbe kosovske specijalne policije ROSU u ponedjeljak su raspoređene u blizini dva prijelaza na sjeveru Kosova - Jarinja i Brnjaka - gdje osiguravaju primjenu uredbe vlasti u Prištini da se izdaju privremene tablice na graničnim prijelazima za automobile koji iz Srbije ulaze na kosovski teritoriji sa srpskim tablicama, prenosi Hina. 

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da "uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije".

Priština drži da je ta akcija legitimna te da je odluka donesena "u dogovoru s međunarodnim partnerima", dok Beograd inzistira da je akcija jednostrana i mimo potpisanih sporazuma, ali priznaje da je rok iz sporazuma o tablicama od 2016. godine istekao 15. rujna.

Situacija na prijelazima danas je mirna, promet je obustavljen, nasuprot policijskim postrojbama su desetine građana, ali incidenata nema, javljaju reporteri beogradskih medija s terena.

Vučić je danas novinarima rekao kako će Srbija "nastaviti inzistirati na očuvanju mira, stabilnosti" i "neće prihvatiti ugrožavanje sigurnosti srpskog stanovništva", naglasivši da je u fokusu primjena Briselskog sporazuma.

Bezobrazluk 

On je naglasio da će, "kako god da se riješi", aktualna kriza biti prevladana "bez ponižavanja Srbije".

"Ja sam taj koji je odbio, ne dajem pristanak na bezobrazluk, podršku za kriminal i za ponižavanje Srbije", rekao je Vučić, naglasivši kako Beograd traži od EU "da odgovori postoji li i dalje Briselski sporazum".

Vijeće je poslije današnje sjednice zatražilo povlačenje svih snaga sa sjevera Kosova i povratak na ranije stanje kako bi se potom obje strane vratile nastavku pregovora u Bruxellesu.

Srbija je spremna nastaviti dijalog, ali neće prihvaćati nametanje jednostranih odluka Prištine, istaknuo je Vučić.

Sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine postignut je u Bruxellesu pod pokroviteljstvom EU i tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton, a 19. travnja 2013. potpisali su ga ondašnji premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Thaci.

Sporazumom je bilo predviđeno osnivanje Zajednice srpskih općina na Kosovu, koja je trebala biti formirana nakon lokalnih izbora 3. studenog 2013. godine, što do danas nije učinjeno uz protivljenje kosovskih vlasti i tvrdnje da bi to bio "entitet s izvršnim ovlastima" nalik Republici Srpskoj unutar BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close