Volio bi kompromis

Vučić: Nastavak dijaloga kad Priština počne poštivati pravila

Beograd se prošlog tjedna povukao iz dijaloga s Prištinom nakon što su kosovske vlasti jednostrano povećale pristojbe na robu uvezenu iz Srbije (i BiH)
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2018. u 17:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dijalog s Kosovom bit će nastavljen onda kada Priština počne poštivati pravila koja je sama prihvatila, izjavio je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ocijenio da kosovski predsjednik Hashim Thaci može od Rusije dobiti potporu samo za nešto s čim se suglasi Srbija.

Srbija želi nastaviti dijalog i nikoga ne ucjenjuje tražeći otvaranje određenog broja poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, rekao je Vučić aludirajući na poruke iz Prištine da dijalog s Beogradom treba uvjetovati viznom liberalizacijom za građane Kosova.

Srbija ne može sudjelovati u dijalogu s onima što krše sporazum koji su potpisali prije 12 godina, rekao je Vučić, izrazivši uvjerenost da će "EU i svi kojima je stalo do dijaloga utjecati na one (Kosovo) kojima su pomagali oko stvaranja takozvane neovisnosti".

Na konferenciji za tisak nakon razgovora s predsjednikom grčke stranke Nova demokracija Kyriakusom Mitsotakisom Vučić je rekao kako bi "volio da može postići kompromis s Prištinom", ali je naglasio da "nije optimist".

Beograd se prošlog tjedna povukao iz dijaloga s Prištinom nakon što su kosovske vlasti jednostrano povećale pristojbe na robu uvezenu iz Srbije (i BiH), a Srpska lista istupila je iz vladajuće koalicije na Kosovu i svojih 10 mandata ponudila oporbi za rušenje vlade Ramusha Haradinaja.

Vučić je danas pred novinarima ocijenio "teškom" i "gotovo nemogućnom misijom" nastojanje Srbije da spriječi članstvo Kosova u Interpolu "jer tu stvari stoje loše - Kosovo ima većinu".

On tvrdi kako Kosovo u tom lobiranju "svugdje šalje svoje ljude, njih po 50-60", te da on "ne može tako troštiti novac" građana Srbije.", javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close