Zbog poruka (ne)dobrodošlice

Vučić namjerava otkazati posjet Kosovu: Upitni pregovori u Bruxellesu

Vučić će otkazati posjetu Kosovu jer su "privremene vlasti iz Prištine izvijestile Beograd da će predsjedniku Srbije biti zabranjeno da obiđe jezero Gazivode".
Vijesti / Svijet | 06. 09. 2018. u 21:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najvjerovatnije će otkazatiti najavljeni posjet Kosovu 9. rujna poslije poruka iz Prištine da nije dobrodošao, a mogućno je i otkazivanje nastavka bruxelleskih pregovora u kojima posreduje šefica eurodiplomacije Federicka Mogherini, zakazanih za petak, objavili su u u četvrtak beogradski elektronički mediji.

Posjet Vučića Kosovu najvjerojatnije će biti otkazan, potvrđeno je Večernjim novostima, koje na svom internetskom portalu navode kako su "privremene vlasti iz Prištine izvijestile Beograd da će predsjedniku Srbije biti zabranjeno da obiđe jezero Gazivode", veliki hidroenergetski resurs na sjeveru Kosova.

"To predstavlja provokaciju preko koje Aleksandar Vučić ne može i ne želi preći", pišu Večernje novosti.

Večernje tvrde kako je predsjednik Srbije "blizu odluke da otkaže posjet Kosovu", a "naložio je da se prekinu svi kontakti s Prištinom".

"Nastavak bruxelleskih pregovora koji je zakazan za petak bit će najverojatnije otkazan", tvrde Večernje novosti i najavljuju mogućnost da će se "predsjednik u petak obratiti naciji".

Agencija Tanjug objavila je kako Vučić nije želio "ni potvrditi, niti opovrgnuti" navode da razmišlja o otkazivanju posjeta Kosovu.

"Sutra ćemo o tome", rekao je Vučić u četvrtak Tanjugu.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je ranije u četvrtak da je "Priština glavna zapreka" za dolazak do kompromisnog rješenja i da on osobno ne zna "što se može očekivati od sutrašnjeg dijaloga u Bruxellesu", u kojem bi dva izaslanstva uz poredovanje Federicke Mogherini trebali predvoditi predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaci.

Vučić je ranije najavio kako će, u kontekstu rješavanja kosovskog pitanja, 9. rujna posjetiti Kosovo i obratiti se kosovskim Srbima u povodu mogućnih rješenja, dok je dijalog Beograda i Prištine već mjesecima u krizi, a međunarodna zajednica sve otvorenije inzistira na "pravno obvezujućem sporazumu" dviju strana.

Vučić je zadnjih tjedana sve češće koristio termin "razgraničenje" i "povijesno razgraničenje" s Albancima, dok kosovski predsjednik Thaci spominje razmjenu teritorija po kojoj bi Kosovu pripao dio juga Srbije u Preševskoj dolini većinski naseljen Albancima. Ni Vučić ni Thaci za svoje ideje nisu dosad dobili jasnu potporu u svojim sredinama.

Beogradski mediji objavili su ranije, poslije Vučićeve najave posjeta Kosovu, kako ni njegovi najbliži suradnici "ne znaju kakvi su planovi predsjednika za 9. rujna".

"Ono što se zna jeste da predsjednik sam piše govor za taj dan i smatra ga svojim povijesnim govorom", objavio je beogradski Blic pozivajući se na neimenovanog sugovornika "iz vrha vlasti".

"Neki su me pitali: 'Milošević je imao Gazimestan. Šta ćeš ti, Vučiću, imati u Mitrovici?' Ja ću razgovarati s građanima. Milošević je sigurno imao dobru namjeru, ali se to pretvorilo u suprotnost, zato ne može nositi povijesne zasluge", rekao je ranije Vučić, naglašavajući kako je "budućnost najbitnija i za Srbe na Kosovu i za cijelu Srbiju".

Iz Miloševićevog govora naciji na 600. obljetnicu Kosovske bitke, na Gazimestanu 1989., jedna od rečenica koja je najčešće kritizirana i tumačena kao najava rata, bila je: "Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene!"

"Jasno je da 9. rujna, Vučićev Gazimestan, ima potencijal biti prijelomnom točkom srpske nacionalne politike u 21. stoljeću", ocijenio je Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close