Kuha se...

Vučić najavio ''konkretan i oštar'' odgovor na platformu Prištine

Srbija lobira među članicama UN-a da povuku priznanje neovisnosti Kosova, što je dosad, prema tvrdnjama Beograda, učinilo 13 država.
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2019. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgovor Beograda na pregovaračku platformu Prištine o nastavku dijaloga bit će "odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst" poručili su u petak najviši državni dužnosnici poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i susreta s podtajnikom za politička pitanja Sjedinjenih Američkih Država Davidom Haleom.

Platforma za dijalog, usvojena jučer u Skupštini Kosova, "u biti je odluka Prištine da prekine dijalog s Beogradom", a stajalište Srbije bit će "odlučno, ozbiljno, odgovorno i čvrsto", rekao je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji se jutros sastao s Haleom, prije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Sjednica Vijeća zakazana je sinoć u povodu Platforme za pregovore koju je parlament Kosova usvojio u četvrtak, uz dvije ključne točke koje podrazumijevaju uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN te ukidanje Rezolucije 1244 iz 1999. godine kojom je, dolaskom KFOR-a na Kosovo, Srbiji jamčen teritorijalni integritet.

Vučić je na sastanku s Haleom kazao da je "odavno upozoravao visoku predstavnicu EU (Federicu) Mogherini i njezin tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisno rešenje", navedeno je u priopćenju iz njegova ureda.

Samim tim, platforma je protiv dijaloga, "poglavito uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne pristojbe na robu iz središnje Srbije", ocijenjeno je u priopćenju.

Vučić je Haleu rekao da će "država Srbija u relativno kratkom roku donijeti mjere kojima će reagirati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje pristojbi i odluku Prištine o prekidu svakog dijaloga s Beogradom".

Nakon jutrošnjeg sastanka s Vučićem Hale i veleposlanstvo SAD poručili su na društvenim mrežama kako "budući prosperitet Srbije ovisi o postizanju napretka u odnosima s Prištinom", uz ocjenu da "ponovo pokretanje dijaloga nije lak zadatak".

Na Twitteru veleposlanstva SAD objavljeno je da Sjedinjene Države "pozivaju na ukidanje pristojbi, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga". "Podtajnik Hale u razgovoru s predsjednikom (Srbije) naglašava da SAD cijene partnerstvo sa Srbijom i žele izgraditi još snažnije odnose", objavilo je veleposlanstvo.

David Hale sastat će se danas i s premijerkom Anom Brnabić, a potom putuje u Prištinu.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem Europske unije, veće mjesecima je u zastoju, a tenzije su dodatno narasle nakon što je Priština u studenom 2018. jednostrano uvela pristojbe na robu iz Srbije od 100 posto, u znak odmazde na diplomatsku kampanju kojom se Kosovu onemogućava prijem u Interpol, UNESCO i druge međunarodne organizacije.

Istovremeno, Srbija lobira među članicama UN-a da povuku priznanje neovisnosti Kosova, što je dosad, prema tvrdnjama Beograda, učinilo 13 država.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je početkom veljače da od 193 zemlje članice UN-a, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, a da od 102 preostale države, postoji nekoliko zemalja koje, iako su Kosovo priznale, u međunarodnim forumima ne glasuju za Prištinu.

Beograd uvjetuje povratak za pregovarački stol ukidanjem pristojbi i inzistira da se kompromis s Kosovom ne može postići maksimalističkim zahtjevima Prištine.

Kopirati
Drag cursor here to close