Zabrinut zbog odlaska Merkel

Vučić: Merkel je 2015. spriječila sukob Srbije i Hrvatske

Vučić je "veoma uplašen za sudbinu cijelog Balkana" zbog najave povlačenja Merkel na kraju njenog mandata i dodao da misli da će Europa mnogo izgubiti njenim odlaskom.
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2018. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ići u Pariz na proslavu pobjede saveznika u Prvom svjetskom ratu, jer Srbija mora surađivati s Francuskom i Njemačkom, iako su te zemlje priznale neovisnost Kosova.

"Mi moramo surađivati s Francuskom i Njemačkom, oni su priznali Kosovo prije 10 godina. Svaki moj napad, pogrešan napad na Francusku, Njemačku, SAD, Rusiju, Kinu značio bi težak udarac za Srbiju. Nisam budala da ne umijem računati'', rekao je Vučić novinarima u Helsinkiju, gdje sudjeluje na Kongresu Europske narodne stranke (EPP).

One koji se protive njegovom odlasku u Pariz u nedjelju zbog isticanja zastave Kosova u katedrali Notre-Dame, Vučić je upitao što zapravo žele i traže od njega.

"Hoćete li predsjednika koji će da vas vodi u rat zbog zastave? A tu istu zastavu ste imali i prije 10 godina. Trebam li ući u Notre-Dame, da uzmem neku šipku pa da skidam zastavu? Šta hoćete od mene, da ne idem u Pariz, da izbjegnem sastanak sa (predsjednikom Francuske Emmanuelom) Macronom i (njemačkom kancelarkom Angelom) Merkel", upitao je predsjednik Srbije.

Vučić je novinarima potvrdio da će u nedjelju ujutru u Parizu imati bilateralni sastanak s Angelom Merkel i dodao da je poziv za taj susret stigao iz kabineta njemačke kancelarke, piše Beta.

"Njemačka kancelarka želi sa mnom bilateralni sastanak u nedjelju ujutru. To govori o značaju i mjestu Srbije, ljudi u Srbiji treba da budu ponosni", rekao je predsjednik Srbije.

Kazao je i da je "veoma uplašen za sudbinu cijelog Balkana" zbog najave povlačenja Merkel na kraju njenog mandata i dodao da misli da će Europa mnogo izgubiti njenim odlaskom.

"Znam što je sve radila da stabilizira prilike, mnogi drugi to ne znaju", naveo je Vučić.

On je kazao da je Merkel odigrala veliku ulogu 2015. godine jer je, prema njegovim riječima, spriječila novi sukob Srbije i Hrvatske kada su kamioni čekali na ulazak u Hrvatsku u koloni dugoj 15 kilometara.

"Da nije bilo Merkel, i da nije Elmar Brok došao i javno rekao Hrvatska je kriva, nisu dvije strane, šta bismo mi radili tada s njima? Ušli u novi rat? Merkel je to spriječila, milijun puta je takve stvari radila. Tko je taj u budućnosti koji će okrenuti broj telefona i reći nešto što svi moraju da poštuju? Plašim se da takvog nekog izvjesno vrijeme neće biti", dodao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close