Kosovske pristojbe

Vučić i Thaci unaprijed dogovorili kaos?!

Jeremić kaže kako se takve stvari s vremena na vrijeme otmu kontroli i tada dolazi do nesagledivih posljedica, jer smo, kaže, takve stvari gledali 90-tih godina.
Vijesti / Svijet | 04. 12. 2018. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić je rekao kako je iz visokih diplomatski izvora zemlje članice Europske unije saznao da su se 4. studenog Vučić i Thaci našli u Rimu i dogovorili podizanje pristojbi na srpsku robu.

Kako je prenijela Beta, Jeremić je novinarima u Kragujevcu rekao kako sve što je proizašlo iz podizanja pristojbi na srpsku robu, sve tenzije, koje se za sada drže pod kontrolom, i planirane su da ostanu pod kontrolom.

Upozorio je kako se takve stvari s vremena na vrijeme otmu kontroli i tada dolazi do nesagledivih posljedica, jer smo, kaže, takve stvari gledali 90-tih godina.

''To se sve dešava ne bi li se stvorila jedna atmosfera kolektivne paranoje, kako na Kosovu tako i u ostatku Srbije, da je neophodan dogovor o razgraničenju izmedju Srba i Albanaca ne bi li se izbjegao rat. Nema većine za takozvano razgraničenje ni na Kosovu, ni ostatku Srbije, a mora se stvoriti ta većina'', kaže Jeremić.

Dodao je kako oni koji se igraju vatrom i tajno sastaju u Rimu i na nekim drugim mjestima namjeravaju ''namaknuti'' takvu vrstu većine time što će da uplaše narod da je pred njim rat.

''Rata neće biti, ali ukoliko se neogovorni političari na vlasti kako u Beogradu tako i u Prištini nastave igrati vatrom, tada bi moglo svašta biti'', rekao je Jeremić.

Dodao je da, ukoliko se ljudi ponašaju odgovorno i ukoliko ima minimuma transparentnosti i demokratičnosti u procesu pregovora, koji je neophodan, onda nema opasnosti od sukoba.

''Ali za tako nešto trebate imati odgovorne ljude. To nažalost ovoga trenutka nije slučaj ni u Beogradu, ni u Prištini'', rekao je Jeremić.

Naveo je kako ima vrlo malo koraka koji se dešavaju, a unapred nisu u potpunosti dogovoreni, ''od strane vlasti u Beogradu i vlasti u Prištini''.

Odgovarajući na pitanje gdje vidi rasplet krize na Kosovu rekao da to prije svega zavisi od naroda.

''Aleksandar Vučić se neće usuditi da stavi svoj potpis na razgraničenje s Albancima koje znači praktično priznavanje Republike Kosovo kao neovisne države i koja bi tim potpisom postala članica UN. On se na taj korak neće usuditi, a da ne pokuša da se za tako nešto sakrije iza izborne volje građana koje će tijekom predizborne kampanje pokušati izmanipulirati da mu daju podršku za povijesni mir, a bez definiranja što bi on trebao značiti'', rekao je Jeremić na tribini Narodne stranke u Kragujevcu s temom ''Šta su srpski nacionalni i državni interesi danas?''.

Kopirati
Drag cursor here to close