Destabilizacija

Vučić i Han o mjerama Prištine: Prijeti eskalacija sukoba

Predsjednik Srbije kaže da je Srbija spremna nastaviti dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.
Vijesti / Svijet | 03. 12. 2018. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu s europskim komesarom za susjednu politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom sa kojim je razgovarao o potezima Prištine, kojima su uvedene i povećane takse na proizvode iz Srbije i BiH, kao i o regionalnoj stabilnosti.

Destabilizacija

Predsjednik Vučić je upozorio na moguće posljedice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istaknuvši da mjere Prištine vode k punoj destabilizaciji cijele regije i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba, prenosi Tanjug.

Predsjednik Vučić zahvalio je komesaru Hanu na razumijevanju situacije i na njegovoj želji da problem riješi, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na europskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regije ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje europske integracije.

Istaknuo je da je Srbija spremna nastaviti dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

Srbija ostaje partner

''Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramjerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regiji, tako i u Europi i svijetu”, ponovio je predsjednik Vučić, javlja Fena.

Europski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da dugotrajna stabilnost zahtjeva pomirenje i dobrosusjedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza riješi mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

Podsjetimo,  Kosovska vlada je krajem studenog  za 100 posto povećala pristojbe na robu iz Srbije i BiH uz obrazloženje da je to odgovor na "agresivnu kampanju" Srbije protiv Kosova na što je službeni Beograd odmah zakazao sastanke s veleposlanicima vodećih zemalja svijeta i Europske unije.

Ni BiH ni Srbija još uvijek nisu uzvratile kontra mjerama, ali su stigle poražavajuće brojke, od uvođenaj pristojbi pa sve do 27 studenog na Kosovo su ušla smao dva šlepera, po jedan iz obe zemlje.

Ovaj neočekivani potez kosovskih vlasti oštro je osudila i Europska unija i zatražila obrazloženje ovakve odluke.
Kopirati
Drag cursor here to close