Bujica

Vožnja strave: Zastrašujući prolaz kanjonom u Crnoj Gori

U Nikšiću zbog izlijevanja rijeka spasioci evakuiraju selo Broćanac, dok je promet u pojedinim mjestima tog drugog po veličini grada u Crnoj Gori u prekidu.
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2019. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jako nevrijeme, praćeno obilnom kišom i južnim vjetrom, koje je zahvatilo u srijedu Crnu Goru stvorilo je probleme u prometu, poplavljeni su brojni objekti, a lokalne službe zaštite i spašavanja interveniraju na terenu od ranih jutarnjih sati, dok je najteže stanje u Nikšiću i Kolašinu gradovima na sjeveru Crne Gore i Herceg Novom na obali Jadrana.

U Nikšiću zbog izlijevanja rijeka spasioci evakuiraju selo Broćanac, dok je promet u pojedinim mjestima tog drugog po veličini grada u Crnoj Gori u prekidu.

Vatrogasac Duško Peković kazao je Javnom servisu da su pripadnici službe zaštite na terenu od 4 sata ujutro te da su imali veliki broj intervencija.

''Ljudi zovu sa svake strane, zaglavljeni ili poplavljeni u podrumu'', kazao je Peković.

Najteža situacija u Kolašinu je u slivu rijeke Bistrice, gdje su poplavljeni mostovi. Voda kako prenose mediji, prijeti objektima dok su imanja već pod vodom. Put od Podgorice ka Kolašinu, najfrekventnija cesta prema sjeveru Crne Gore, zatvorena je zbog odrona i vodenih bujica.

Video: Platije, nevrijeme

Na snimci koja se pojavila na društvenim mrežama vidi se kako sa litica u kanjonu Platije, kroz koji protiče Morača, pljušti bujica na put nalik vodopadu.

U Herceg Novom jaka kiša koja je za dva sata napadala 90 litara po metru četvornom, poplavila je ulice i javne povšine tog primorskog grada. Dežurnima u službi zaštite i spašavanja u Općini Herceg Novi stižu pozivi za intervencije, uglavnom građana čiji su objekti u prizemnim prostorijama poplavljeni. Zbog jakog južnog vjetra dva kruzera odustala su od ulaza u Kotorsku luku.

Situacija u bokokotorskom zaljevu na trenutke je bila i opasna, jer su jaki udari vjetra, prema pisanju podgoričkih medija, prouzrokovali tzv. “oranje sidra“ koje je skoro 300 metara dugi kruzer nekontrolirano vukao po dnu mora za sobom.

U Podgorici, vodostaj rijeke Morače porasto je tri ipol metra za 12 sati i nalazi se dva metra od povijesnog maksimuma. Sektor za izvanredna stanja pri ministarstvu unutarnjih poslova Crne Gore izdao je upozorenje da bi u priobalju Skadarskog jezera i rijeke Bojane moglo doći do poplava zbog najavljenih velikih kiša padavina u Albaniji, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close