Francuska paralizirana:

Vozači kamiona blokirali ceste, prosvjednci se sukobili s policijom

U Parizu došlo je do sukoba sa policijom, nakon što su na ulice izašle i pristalice "žutih prsluka".
Vijesti / Svijet | 07. 12. 2019. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vozači kamiona su blokirali ceste u 10 regija širom Francuske prosvjedujući zbog najavljenog smanjenja poreznih olakšica na dizel, dok se željeznički i metro promet odvija sa velikim zakašnjenjem zbog štrajka u vezi sa reformom mirovinskog sustava.

U Parizu došlo je do sukoba sa policijom, nakon što su na ulice izašle i pristalice "žutih prsluka".

Kombinirani pritisak pokreta "žuti prsluci" zbog rasta troškova života i članova sindikata zbog reforme penzionog sustava predstavlja najveći izazov naporima predsjednika Emmanuela Macrona da izbalansira proračun i uvede ekološke zakone u drugoj polovici svog mandata.

Federacija vozača kamiona javika je da se protivi povećanju poreza na dizel za komercijalna vozila što je predviđeno proračunom za 2020. godinu.

"Mi smo bijesni zbog stalnih fiskalnih kazni cestovnog prometa koje mi više ne možemo tolerirati", rekao je Alexis Giberge, šef Federacije.

On je rekao da vozači kamona za sada neće ulaziti u centre gradova, ali da ta opcija postoji ukoliko Vlada ne bude reagirala.

Francuska televizija prikazala je snimke na kojima se vidi kako kamioni blokiraju autocesteu nekoliko dijelova zemlje. Putničkim vozilima dozvoljen je prolaz, ali su strani kamioni blokirani.

Udruženja vozača kamiona žale se da strani vozači mogu kupiti gorivo u Francuskoj jeftinije.

U proračunu za 2020. godinu Vlada planira da postupno ukida porezne olakšice za gorivo za kamione u razdoblju od 1. srpnja 2020. do 1. siječnja 2022. godine.

Očekuje se da će ovom mjerom Vlada tijekom godine prikupiti oko 140 milijuna eura, a ta sredstva su namijenjena za transportnu infrastrukturu. Ovaj nacrt zakona treba ići na drugo čitanje u parlament sredinom prosinca.

U cijeloj Francuskoj promet je i danas poremećen, a svaki deseti regionalni vlak prometuje.

Zračni promet je u najvećoj mjeri normaliziran nakon totalnog poremećaja 5. i 6. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close