Što sadrži?

Von der Leyen u Rimu želi "novi pakt za migracije''

Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte rekao je da s gledišta Rima nije "nezamislivo da će problem priljeva migranata i ubuduće morati rješavati prva zemlja u koju (migranti) dođu".
Vijesti / Svijet | 02. 08. 2019. u 22:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Buduća predsjednica Europske komisije, Njemica Ursula von der Leyen, rekla je u petak u Rimu da namjerava predložiti "novi pakt za migracije i za azil" kako bi se ravnomjernije raspodijelili napori u okviru Europske unije.

"Želim predložiti novi pakt za migracije i za azil, treba nam novo rješenje", rekla je pred novinarima uoči susreta s predsjednikom talijanske vlade Giuseppeom Conteom.

"Želimo da naše procedure budu djelotvorne, ali i humane. To nije laka zadaća, ali smo svi shvatili da nema lakih rješenja" u upravljanju migracijskim tokovima, dodala je Von der Leyen.

"Moramo preispitati pojam raspodjele obveza. Znamo da su Italija, Španjolska i Grčka zemljopisno izložene: bitno je da možemo jamčiti solidarnost" EU-a prema tim zemljama, ocijenila je iduća predsjednica Europske komisije koja obilazi prijestolnice nekih zemalja EU-a prije preuzimanja dužnosti 1. studenog.

Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte rekao je da s gledišta Rima nije "nezamislivo da će problem priljeva migranata i ubuduće morati rješavati prva zemlja u koju (migranti) dođu".

Von der Leyen je boravila u Rimu u trenutku dok više od 160 migranata na dvama humanitarnim brodovima plovi Sredozemnim morem u blizini talijanskih i malteških voda u potrazi za sigurnom lukom u koju bi se iskrcali.

Talijanska populistička vlada odlučila je zatvoriti svoje luke za nevladine organizacije koje spašavaju migrante, ocijenivši da EU dosad nije bio solidaran na tom polju.

Duboke podjele u EU-u u vezi s prihvatom migranata zasad onemogućavaju svaku reformu Dublinskog sustava po kojemu zahtjev za azil migrant podnosi u zemlji ulaska u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close