Nizozemska

Vojnici odustali od tužbe zbog Srebrenice

Vojnici, koji su bili u Trećem nizozemskom batuljonu sa zadatkom da štite enklavu 1995. godine, tvrdili su da je nizozemska vlada mogla znati da je izvođenje misije bilo nemoguće...
Vijesti / Svijet | 23. 06. 2018. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici nizozemskih mirovnih snaga odustali su od tužbe koju su podnijeli protiv Nizozemske, tražeći odštetu za traumu koju su pretrpjeli tijekom misije u Srebrenici 1995. godine, javio je nizozemski list "Telegraaf".

Odvjetnik Michael Ruperti rekao je da 230 veterana imaju dovoljno povjerenja da će im Ministarstvo obrane Nizozemske pružiti dovoljnu podršku da odustanu od tužbe.

"Nikad nije bilo riječi o novcu, već o pokušaju da se Ministarstvo obrane navede da shvati da nešto treba poduzeti kako bi se zadovoljila pravda prema toj grupi veterana", rekao je Ruperti.

Grupa od 230 nizozemski plavih kaciga zatražila je 2017. od nizozemske države najmanje 22.000 eura odštete za svakog od njih zbog pretrpljenih trauma.

Vojnici, koji su bili u Trećem nizozemskom batuljonu sa zadatkom da štite enklavu 1995. godine, tvrdili su da je nizozemska vlada mogla znati da je izvođenje misije bilo nemoguće, navodeći da ih je vanjski svijet krivio zbog nesposobnosti da spriječe dešavanja u Srebrenici.

To im je, kako navode, nanijelo društvenu, emotivnu i financijsku štetu.

Nizozemsko Ministarstvo obrane trenutno isplaćuje odštetu samo vojnicima koji mogu dokazati da pate od sindroma posttraumatskog stresa.

Kako prenose beogradski mediji, odluka o povlačenju tužbe uslijedila je poslije izjave nizozemske ministrice obrane Anke Bijleveld-Schouten početkom godine o otvaranju istrage o traumama koji su pretrpjeli pripadnici nizozemskih mirovnih snaga.

"Dovoljno smo uvjereni da je naša žalba krenula dobrim putem i zbog toga odustajemo od daljeg gonjenja", rekao je Ruperti.

Ruperti je rekao da su njegovi kliijenti prošle godine kada su podnijeli žalbu, naveli da trpe "razne posledice u svojim životnim aktivnostima", smatrajući da je Ministarstvo obrane za to odgovorno, prenosi Srna.

Nizozemsko pravosuđe je 2017. godine proglasilo nizozemsku državu djelimično krivom za smrt 350 muslimana u BiH u Srebrenici.

Kopirati
Drag cursor here to close