Abu Bakr al-Baghdadi

Vođa ISIL-a je iscrpljen i star, a u organizaciji vlada svađa

Al-Badri pojašnjava da mu je na posljednjem sastanku - očito početkom 2018. godine – Al-Baghdadi rekao kako zna da unutarnja neslaganja razaraju organizaciju zbog njegovog nestanka.
Vijesti / Svijet | 06. 09. 2019. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođa organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Bakr al-Baghdadi lošeg je zdravstvenog stanja, a neslaganja unutar skupine bila su sve intenzivnija, izjavio je Rabah Ali Ibrahim Ali al-Badri, rođak Al-Baghdadija i njegov prijatelj iz djetinjstva. Al-Badri, koji je obavljao dužnost u ISIL-ovom Direktoratu za poljoprivredu, iznio je ovo tijekom ispitivanja pred antiterorističkim sudom u Bagdadu.

Unutarnja razaranja

Al-Badri pojašnjava da mu je na posljednjem sastanku - očito početkom 2018. godine – Al-Baghdadi rekao kako zna da unutarnja neslaganja razaraju organizaciju zbog njegovog nestanka.

Kada je Al-Badri obavijestio Al-Baghdadija o sukobima unutar skupine zbog njegovog nestanka, vođa ISIL-a mu je odgovorio da zna sve što se događa. Govorio je i o pokušaju prevrata koji su organizirali arapski i strani borci ove organizacije, te da su takve stvari uglavnom promovirali borci iz Tunisa i Saudijske Arabije, tvrdeći da nema hilafeta.

Al-Badri je rekao da su takvi događaji ostavili traga na Al-Baghdadija, koji je izgledao "umorno i iscrpljeno", dodavši kako se vođa ISIL-a nalazi u lošem zdravstvenom stanju i da se oporavlja od operacije koju je imao na lijevom uhu u sirijskom mjestu Al Bukamal.

Vrhovno sudsko vijeće u Iraku objavilo je na svojoj web stranici priznanja Al-Badrija, koji se pojavio pred istražnim sudom u Karkhu specijaliziranim za antiterorizam, navodi Al Jezeera Balkans.

Bratova upozorenja

Al-Badri je tijekom priznanja rekao da je, unatoč svojim rodbinskim vezama s Al-Baghdadijem i funkciji koju je obavljao u ovoj organizaciji, uspio sresti Al-Baghdadija samo jednom od proglašenja islamskog hilafeta 2014. godine.

Nakon što je vođa ISIL-a nestao i prestao se pojavljivati, dobio je brojna upozorenja od Al-Baghdadijevog brata, koji je bio njegov tjelohranitelj i zadužen za sigurnost, da se ne pokušava sastati s njim zbog straha da će sigurnosne službe progoniti Al-Baghdadija i otkriti njegovo boravište, pojasnio je Al-Badri.

Jedini susret dogodio se nakon što je Al-Badri pobjegao s obitelji iz Iraka u sirijski grad Al-Shaafah u Siriji (u blizini granice s Irakom).

Jednog dana, kaže Al-Badri, došli su Al-Baghdadijev brat, tjelohranitelj i treća osoba koju nisu poznavali i odveli ga vezanih očiju do male i jednostavne kuće, koja se izgleda nalazi u blizini spomenutog mjesta, gdje se sreo s Al-Baghdadijem koji je bio u "društvu jednog Arapa, čini se Saudijca".

Kopirati
Drag cursor here to close