Hrvatska

Vlada predlaže Vukovar kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta

Nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta u četvrtak ide u javno savjetovanje, nakon čega će zakon biti u saborskoj raspravi.
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2019. u 13:35 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved i ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavili su u Banskim dvorima nacrt prijedloga zakona kojim će Vukovar biti proglašen mjestom posebnog pijeteta.

Nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta u četvrtak ide u javno savjetovanje, nakon čega će zakon biti u saborskoj raspravi.

Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je kako Vukovar ima posebnu ulogu u Hrvatskoj povijesti te kako predstavlja otpor, žrtvu i zajedništvo u Domovinskom ratu, kao i važnu ulogu u formiranju hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta.

''Iskustvo i značenje Vukovara 1991. nadilaze lokalnu i nacionalnu razinu pa je on ujedno i europski i svjetski fenomen'', poručio je Medved.

Medved je rekao kako postoji potreba proglašenja posebnog statusa vukovarskog područja.

''Proglašenjem Vukovara područjem posebnog domovinskog pijeteta stvorit će se pravo-politički okvir za poseban status Vukovara'', kazao je Medved.

Dva su ključna cilja proglašenja Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta: uspostava i očuvanje kulture sjećanja na žrtve Vukovara i aktivnosti usmjerene ka društvenom razvoju vukovarskog područja koje obuhvaća Grad Vukovar i naselje Bogdanovci, a dani pijeteta obuhvaćaju razdoblje od 17. do 20. studenog.

Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar također će postati posebno mjesto na kojem će se, uz zdravstvene djelatnosti, obavljati i memorijalno-edukacijska djelatnost sa svrhom promicanja vrijednosti Domovinskog rata.

Memorijalno groblje Domovinskog rata bit će središnje mjesto odavanja počasti nacionalnoj žrtvi u uspostavi samostalne Hrvatske, a javna ustanova memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar organizirat će posjete učenika Vukovaru.

Zakonom će se uspostaviti posebno resorno tijelo Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj od 15 članova koje imenuje Vlada Republike Hrvatske u kojem će sjediti predstavnici ureda predsjednika Republike, predsjednika Vlade, Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora te predstavnici nekoliko ministarstva i vukovarskih institucija.

Vijeće će provoditi znanstveno-istraživačke aktivnosti o Vukovaru u Domovinskom ratu te Vladi predlagati kulturne, gospodarske, odgojno-obrazovne, znanstvene i druge mjere usmjerene na ovo područje.

Na pitanje novinara na koji način će ovaj zakon utjecati na postavljanje dvojezičnih, ćiriličnih i latiničnih natpisa na zgrade državne uprave u Vukovaru, ministar Medved je istaknuo kako je to pitanje riješeno člankom 8. Ustavnog zakona.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo važnost i posebnost vukovarske bolnice na samom početku rata u Hrvatskoj 1991. godine te dodao kako njezino poslovanje ne smije biti ugroženo.

Stoga se predlaže da se vukovarska županijska bolnica pretvori u nacionalnu memorijalnu bolnicu.

Kopirati
Drag cursor here to close