Ministar tvrdi

Visok stupanj pojave koronavirusa u Crnoj Gori

Hrapović je upozorio da broj država izvan Kine koje prijavljuju slučajeve inficiranja korona virusom predstavljaju potencijalne izvore infekcije za stanovništvo Crne Gore.
Vijesti / Svijet | 02. 03. 2020. u 15:44 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da se rizik pojave korona virusa u toj zemlji trenutno smatra visokim.

Hrapović je na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti rekao da nema razloga za paniku i da su sve aktivnosti države usmjerene na pravovremen odgovor na aktuelnu epidemiološku situaciju sa kojom se suočava cijela planeta.

"Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim korona virusom trenutno se smatra visokim, u odnosu na dosadašnju razinu koja je bila umjerena“, rekao je Hrapović.

On je istaknuo i da se, nakon importacije, virus počinje lako i brzo da se širi iz pogođenog područja. Prema njegovim riječima, to se događa jer prilikom pojave virusa pacijenti sa blagim simptomima ne traže liječničku pomoć.

 

Hrapović je upozorio da broj država izvan Kine koje prijavljuju slučajeve inficiranja korona virusom predstavljaju potencijalne izvore infekcije za stanovništvo Crne Gore.

"Povećan je broj država i teritorija u Europi koje prijavljuju obolijevanje, a posebno iz neposrednog okruženja. Tu prije svega mislim na Hrvatsku, ali i Sjevernu Makedoniju sa kojima Crna Gora ima bliske saobraćajne i kulturološke veze. Široko je uspostavljeno lokalno prenošenje virusa u Italiji sa kojom Crna Gora ima kulturnu i prometnu povezanost, kao i broj pogođenih pokrajina i oblasti koji i dalje raste, što implicira visoku izvjesnost da će se dalje lokalno širenje infekcije u Italiji nastaviti, usprkos intenzivnim i vanrednim mjerama prevencije i suzbijanja“, kazao je Hrapović.

Epidemiolog u IJZ Senad Begić kazao je da trenutno u Europi 30 zemalja registrira obolijevanje od novog korona virusa i da može da se očekuje da u sljedećem razdoblju prvi slučaj bude zabilježen i u Crnoj Gori.

"Takva situacija nije neočekivana. To je nešto za šta se mi spremamo već tjednima, tako da su svi planovi postupanja za tu situaciju razrađeni, testirani i u gotovo apsolutnoj mjeri funkcionalni“, tvrdi Begić.

Kopirati
Drag cursor here to close