Ekonomska kriza

Više od 90 zemalja zatražilo izvanrednu pomoć od MMF-a zbog pandemije koronavirusa

''Nikada u povijesti MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije. Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza prije desetak godina'', rečeno je.
Vijesti / Svijet | 04. 04. 2020. u 14:11 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

''Nikada u povijesti MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije. Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza prije desetak godina'', rekla je Georgieva na online konferenciji za medije, zajedničkom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), prenosi Al Jazeera Balkans.

Georgieva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.

MMF posebno zabrinjava mogućnost da se nedavni ekonomski rast afričkih zemalja preokrene.

Georgieva je najavila da će MMF iskoristiti svoju ušteđevinu za izvanredna stanja od bilijun dolara kako bi pomogao pogođenim ekonomijama, uključujući afričke zemlje koje bi inače morale birati između borbe protiv novog koronavirusa i toga da nahrane svoje stanovništvo.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je zemlje da suspendiraju naplatu medicinskih usluga i osiguraju besplatno testiranje i zdravstvenu zaštitu za slučajeve Covida-19.

''Ako ljudi odgađaju ili odustanu jer si to ne mogu priuštiti, ne štete samo sebi nego otežavaju nadzor nad pandemijom i dovode društvo u opasnost'', rekao je.

Čelnik WHO-a izvijestio je da su zemlje donatori već obećale ili uplatile gotovo 690 milijuna dolara za WHO-ov plan odgovora na Covid-19, što je više od zatraženih 675 milijuna dolara.

Broj slučajeva zaraze Covidom-19 u svijetu ovaj je tjedan prešao je milijun, a umrlo je više od 50.000 oboljelih.

Kopirati
Drag cursor here to close