Širenje zaraze

Više od 490 osoba umrlo od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je virus globalnom krizom, a stručnjaci kažu da je mnogo toga još uvijek nepoznato.
Vijesti / Svijet | 05. 02. 2020. u 09:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 490 osoba umrlo je od koronavirusa, prenosi u srijedu Reuters.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija priopćila je kako je u utorak zabilježeno još 65 smrtnih slučajeva, što je novi dnevni rekord, uglavnom u i oko zatvorenog grada Wuhana, gdje se virus pojavio krajem prošle godine.

Zabilježena su dva smrtna slučaja izvan kontinentalne Kine, 39-godišnji muškarac u Hong Kongu i muškarac na Filipinima, obojica su umrli nakon posjete Wuhanu.

Širom Kine zabilježeno je 3.887 novih potvrđenih infekcija, čime ukupni broj iznosi 24.324.

Deset osoba na brodu za krstarenje u japanskoj luci Jokohami pozitivni su na koronavirus, rekao je japanski ministar zdravlja. Broj bi mogao porasti. Zaražene osobe bit će prevezene u medicinsku ustanovu, dok će preostalih oko 3.700 ljudi biti u karantinu na brodu sljedećih 14 dana. U Japanu su do sada zabilježena 33 slučaja oboljenja.

''Želimo se pobrinuti za zdravlje putnika i posade i uložiti sve napore kako bi spriječili širenje virusa'', rekla je ministrica zdravlja Katsunobu Kato.

Još jedan brod za krstarenje, World Dream kojim upravlja Dream Cruises, pristao je u srijedu u Hong Kongu nakon što mu je uskraćen ulazak na Tajvan, a svi putnici i posada prošli su zdravstvene provjere, izvijestila je TV Hong Kong.

Do sada je zabilježeno oko 230 slučajeva u 27 drugih zemalja i regija izvan Kine, navodi Reuters.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je virus globalnom krizom, a stručnjaci kažu da je mnogo toga još uvijek nepoznato, uključujući i tačan postotak smrtnosti i način prenošenja.

Kopirati
Drag cursor here to close