Kako se javio u emisiju?

VIDEO | Istraga povodom javljanja Mladića u televizijsku emisiju

Mladić se obratio gostima u emisiji Vojsilavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko, koji je također gostovao u toj emisiji.
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2018. u 21:21 Fena
General Ratko Mladić se uključio u jutarnji program i obratio Vojislavu Šešelju!

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) pokrenuo je istragu kako bi utvrdio da li je nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (RS) Ratko Mladić prekršio neko pravilo javljajući se telefonom iz pritvora u emisiju jedne srbijanske televizije – TV Happy.

Mladić se obratio gostima u emisiji Vojsilavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko, koji je također gostovao u toj emisiji.

Glasnogovornica MMKS-a Helena Eggleston je za BIRN rekla da pritvorenici imaju pravo da komuniciraju sa članovima svojih porodica, ali da svaki kontakt s medijima mora biti unaprijed odobren od Tajništva suda.

Ona je odbila komentirati o eventualnim sankcijama koje bi Mladić mogao snositi.

''Sada je na Tajništvu da odluči da li je došlo do kršenja pravila, i ako jeste, pritvorska jedinica i Tajništvo će poduzeti određene mjere '', rekla je Eggleston.

Mladića je Haški tribunal prvostupanjskom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužiteljstvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, biće duži nego što je planirano zbog izuzeća sudaca, javio je BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close