Venezuelanski oporbenjak

Venezuelsko državno odvjetništvo otvorilo istragu protiv Guaidoa za veleizdaju

Socijalistički predsjednik je u četvrtak navečer pozvao pravosuđe da goni Guaidoa za "veleizdaju", optuživši ga da Esequibo želi "izručiti" multinacionalnim kompanijama.
Vijesti / Svijet | 07. 09. 2019. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Venezuelski državni odvjetnik, kojeg smatraju bliskim čavističkoj vlasti, rekao je u petak da otvara istragu protiv oporbenog čelnika Juana Guaidoa za "veleizdaju" jer je mulitinacionalnim kompanijama htio "izručiti" Eseguibo, bogato područje u Gvajani na koje Caracas polaže pravo.

"Počinjemo istragu" protiv Juana Guaidoa za djela koja su "zločin, zločin veleizdaje", rekao je Tarek William Saab u televizijskom istupu. Protiv Guaidoa je pokrenuto više istraga. Pravosuđe, za koje oporba tvrdi da odgovara isključivo socijalističkom predsjedniku Nicolasu Maduru, sumnjiči ga za "nezakonito financiranje", za kršenje zabrane izlaska iz Venezuele i za "uzurpiranje predsjedničke dužnosti", javlja Hina.

U vezi s potonjom točkom optužnice bila je pokrenuta istraga 23. siječnja, kada se Juan Guaido proglasio privremenim venezuelskim predsjednikom. Poslije ga je pedesetak zemalja priznalo kao takvog. Zastupnički imunitet Juana Guaidoa koji predsjeda parlamentom, već je ukinut, ali čelnik nije uhićen. Washington je upozorio da bi njegovo uhićenje bilo "posljednja pogreška" Nicolasa Madura.

Socijalistički predsjednik je u četvrtak navečer pozvao pravosuđe da goni Guaidoa za "veleizdaju", optuživši ga da Esequibo želi "izručiti" multinacionalnim kompanijama.

Te se optužbe temelje na audio poruci koju je objavila čavistička vlada u kojoj osoba koju se predstavlja kao dužnosnika američke administracije razgovara s Guaidoovim "inozemnim savjetnikom".

Navodni američki dužnosnik poziva "savjetnika" da "promijeni venezuelsko stajalište" i "izruči Esequibo" ExxonMobilu i drugim multinacionalnim kompanijama, navodi Madurova vlada. Esequibo je područje bogato rudama a graniči s priobalnim područjem na kojemu su naftni izvori. Na njega pravo polažu i Venezuela i njezin istočni susjed, Gvajana.

Caracas osporava sudsku presudu donesenu u Parizu krajem 19. st. kojom se to područje prepušta tadašnjoj britanskoj koloniji i poziva se na ugovor iz 1966. koji predlaže da se zemlje dogovore putem pregovora. Napetost je porasla 2015. kada je u spornim vodama otkrivena nafta.

Kopirati
Drag cursor here to close