Nastavlja se usporeno

Venezuela izlazi iz mraka, ali...

Nestanak struje uzrokovao je dodatne patnje u zemlji koja se već bori s teškom ekonomskom krizom.
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2019. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Venezuele objavila je u srijedu da je električna energija vraćena u gotovo 100-postotnom obimu u zemlji, nakon čitavog tjedna u kojem je život u zemlji bio gotovo paraliziran.

Ministar informiranja Jorge Rodriguez istaknuo je da je struja "vraćena u 100-postotnom obimu".

Samo gradovi Baruta i Hatillo u blizini Caracasa i dalje nemaju struje zbog požara u ispostavi, rekao je.

On je istaknuo da je "predsjednik Nicolas Maduro odlučio da se sve aktivnosti, privatne i javne, industrija, škole, službe, mogu vratiti u normalu u četvrtak ujutro".

Nestanak električne energije paralizirao je zemlju od prošlog četvrtka: nedostajalo je hrane, vode i goriva, a došlo je do krađa te su ljudi zbog nestanka struje umirali u bolnicama.

Oporba za to krivi vladino loše upravljanje, dok predsjednik Maduro optužuje SAD i oporbu da pokreću kibernetičke napade na elektroenergetsku mrežu u zemlji.

"Pokušali su ugušiti venezuelsku domovinu brutalnim zločinom", kazao je Rodriguez. "Prekidom energetske dostave željeli su pokrenuti genocid".

Najavljeno je da će protiv šefa oporbe i samoproglašenog predsjednika Juana Guaidoa biti pokrenuta istraga zbog navodne uključenosti u izazivanje nestanka električne energije.

S obzirom da nije bilo struje, brojni su zaposlenici dobili slobodne dane, a na posao se mogu vratiti u četvrtak. Školska djeca i studenti tek bi se u klupe trebali vratiti u petak.

Nestanak struje uzrokovao je dodatne patnje u zemlji koja se već bori s teškom ekonomskom krizom.

Unatoč postupnom vraćanju električne energije, Venezuela nastavlja funkcionirati usporeno, uključivo i u glavnom gradu u kojem je većina banaka i trgovina u srijedu bila zatvorena, a javni promet, koji je i u normalnim vremenima deficitaran, bio je u prekidu.

"Nema vode, nema svjetla, lijekova, gotovine i prometa. Genijalno", rekla je Vitoria Milano (49).

Kopirati
Drag cursor here to close