jednoglasno

Velike sile se složile oko amibicioznog mirovnog plana za Siriju

Vijesti / Svijet | 19. 12. 2015. u 15:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri i pol godine nakon početka strašnog ratnog sukoba u Siriji u kojem je poginulo više od 250.000 ljudi i milijuni se raselili, velike sile su konačno postigle dogovor o nacrtu rezolucije koja odobrava ambiciozni mirovni plan za Siriju.

Nakon dugih i teških pregovora, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Sjedinjene Američke Države, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina) su se sastale u petak u New Yorku i usvojile jednoglasno ovaj tekst.

Što sadrži ova rezolucija koja se oslanja na mapu puta iz Beča? Pod okriljem UN-a, ovaj plan predviđa održavanje pregovora od početka siječnja 2016. godine između sirijske vlade i opozicije, kako bi započeli 'politički tranzicijski proces hitno'. Istovremeno, predviđeno je uspostavljanje 'prekida vatre', zatim uspostavljanje tranzicijske vlade i organiziranje izbora. Ostaje na sirijskom narodu 'da odluči o budućnosti Sirije', precizirano je.

Međutim, tekst ne govori ništa o sudbini rezerviranoj za Bashara al-Assada. Zapadne zemlje bi željele njegov odlazak, suprotno Rusiji. Šef francuske diplomacije Laurent Fabius, je tražio 'garancije' o odlasku sirijskog predsjednika. Ovaj odlazak 'se nameće ne samo zbog moralnih razloga već i efikasnosti', naglasio je ministar vanjskih poslova.

Malo prije glasovanja u Vijeću sigurnosti, na godišnjoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Barack Obama je ponovo potvrdio da bi njegov sirijski kolega trebao napustiti vlast. Američki predsjednik je ocijenio da neće biti mira u Siriji 'bez legitimne vlade', prenio je Le Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close