Indija

Uvijek ima gore: Liječnicima kabanice i kacige zaštitna oprema protiv koronavirusa

Međutim desetak liječnika na prvim linijama u borbi protiv koronavirusa reklo je da su zabrinuti da će bez primjerenih maski i kombinezona i sami postati nositelji virusa.
Vijesti / Svijet | 31. 03. 2020. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nestašica zaštitne medicinske opreme u Indiji prisilila je neke liječnike da koriste kabanice i kacige za motocikle u borbi protiv koronavirusa, što pokazuje koliko je loše stanje u javnom zdravstvu te zemlje. Vlada premijera Narende Modija u ponedjeljak je rekla da Indija nastoji nabaviti veće količine zaštitne opreme u zemlji i iz Južne Koreje i Kine kako bi popunila nestašice.

Međutim desetak liječnika na prvim linijama u borbi protiv koronavirusa reklo je da su zabrinuti da će bez primjerenih maski i kombinezona i sami postati nositelji virusa. Indija dosad bilježi 1251 zaraženog, a umrle su 32 osobe.

Prema jednom predviđanju, do sredine svibnja u Indiji bi moglo biti zaraženo više od 100.000 ljudi što bi za siromašan indijski zdravstveni sustav bio pretežak teret.

U Kolkati, na istoku zemlje, mlađi liječnici glavnog odjela za liječenje oboljelih od koronavirusa u bolnici za zarazne bolesti Beleghata prošli tjedan dobili su plastične kabanice u kojima bi trebali pregledavati pacijente, prema iskazima dvojice tamošnjih liječnika i fotografija koje je na uvid dobio Reuters.

"Nećemo raditi po cijenu života", rekao je jedan od liječnika koji je odbio reći ime i prezime u strahu od odmazde vlasti. Dr. Asis Mana, glavna odgovorna osoba zadužena za nadzor u bolnici, nije htio komentirati situaciju.

U sjevernoj državi Haryani pored New Delhija, dr. Sandeep Garg iz bolnice ESI, rekao je da koristi kacigu za motocikl jer nema ni jednu masku N95 koja pruža značajnu zaštitu od virusa.

"Živimo od molitve, ne možemo se spasiti oslanjajući se na zdravstveni sustav", rekao je viši vladin dužnosnik u New Delhiju, koji je također odbio biti imenovan zbog osjetljivosti situacije.

U državnoj bolnici u gradu Rohtaku u Harjyani, nekoliko mlađih liječnika odbilo je pregledati pacijente dok ne dobiju primjerenu zaštitnu opremu.

Uspostavili su i neformalni fond za covid-19 u kojemu svaki liječnik sudjeluje donacijom od 1000 rupija (oko 90 kn) da se kupe maske i druga oprema, rekao je jedan od liječnika.

"Svi smo preplašeni", rekao je liječnik dodajući: "Nitko ne želi raditi bez zaštite", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close