Belgija

Utukli milijune u modernizaciju onda skontali da im vojnici ne mogu stati u nadograđene oklopnjake

Belgijska vojska odlučila je modernizirati svoj vozni park Pandur borbenih oklopnih vozila novim čvršćim oklopom i klima-uređajima. Jedini problem je što sada oko 85 posto vojnika ne može stati u vozila.
Vijesti / Svijet | 20. 12. 2019. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgijska vojska odlučila je modernizirati svoj vozni park Pandur borbenih oklopnih vozila novim čvršćim oklopom i klima-uređajima. Jedini problem je što sada oko 85 posto vojnika ne može stati u vozila.

Belgija je, prema izvještajima, potrošila 31 milijun eura (34,4 milijuna USD) na sigurnosnu nadogradnju svoje flote od 44 oklopna transportera Pandur, navode belgijski mediji pozivajući se na dokumente Ministarstva obrane. Vozila će se koristiti za izviđanje ili evakuaciju ranjenika, a napravljeni su za prijevoz do devet osoba. Postoji, međutim, jedan nevjerojatan propust.

"Četiri od pet članova posade moraju biti manji od 1,70 metara da bi uopće mogli raditi s vozilom", rekao je Wouter De Vriendt belgijski političar iz stranke Zelenih, ističući da ova nadogradnja u osnovi isključuje 85 posto vojnika iz osoblja koje bi moglo da koristi vozila. De Vriend je ovo nazvao rasipanjem novca poreznih obveznika.

Kao rezultat izmjena, najveća visina vozača ili topnika sada je ograničena na 1,70 m, dok je prosječna visina muškaraca iz Belgije, koja ih često ubraja među najviše na svijetu, iznosi 1,81m.

Prema tvrdnjama vojske, vozila nisu imala dovoljnu zaštitu od bombi postavljenih pored ceste, s čime su se NATO vojnici često susretali u Iraku i Afganistanu. Iz ovoga razloga je ugrađen deblji, ojačani pod na vozilu, kao i klimatizacijske jedinice za planirane inozemne operacije, uključujući očekivano raspoređivanje u Mali 2021. godine.

Međutim, ova je nadogradnja prouzročila dodatne probleme s papučicama kočnica i upravljačkim mehanizmom vozila, kao i otežanim ulaskom i izlaskom vojnika iz vozila.

Ministarstvo obrane zemlje tvrdi da je dosad isplaćeno samo 1,7 milijuna eura od ukupno 31 milijuna eura, dok je šef stožera ministarstva obrane general bojnik Peter Devogelaere izjavio da su ograničenja visine uobičajena u vojsci, kao što je npr. maksimalna visina vojnika ograničena na 1,95 metara i minimalnu visinu od 1,62 m za pilote borbenih aviona F-16.

Kopirati
Drag cursor here to close