Može mu se

Usred summita G20 Trump otišao igrati golf

"Bila je čast raditi s vama i radujem se suradnji s vama u budućnosti, i još dugo vremena", rekao je Trump.
Vijesti / Svijet | 22. 11. 2020. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump otišao je igrati golf nakon kratka obraćanja videovezom na summitu G-20, koji je ugostila Saudijska Arabija, ali koji se održava virtualno zbog pandemije.

Trump koji još nije prihvatio poraz nakon izborne pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima 3. studenoga, govorio je na početku dvodnevna virtualnog sastanka na vrhu.

Izvor koji ima pristup sastanku, zatvorenome za medije, objavio je da je Trump "rekao da je obavio apsolutno nevjerojatan posao za vrijeme svojeg mandata, na ekonomskom planu i u pandemiji" Bila je to pokazna vježba iz "samoreklamiranja", rekao je izvor dodavši da Trump "o globalnoj situaciji nije rekao ništa".

"Bila je čast raditi s vama i radujem se suradnji s vama u budućnosti, i još dugo vremena", rekao je Trump, navodi drugi sudionik.

Dok je trajalo obraćanje drugih čelnika, Trump je otišao igrati golf
Nakon što je iskoristio svoj trenutak u središtu virtualne pozornosti, Trumpa je,dok je trajalo obraćanje drugih svjetskih čelnika, zamijenio ministar financija Steven Mnuchin, piše Hina.

Kasnije je napustio Bijelu kuću te je otišao na svoje golf igralište u Virginiji, nedaleko od Washingtona.

Dočekala ga je šačica pristaša s Trumpovim zastavama, jedna s likom 45. američkog predsjednika i natpisom "Još četiri godine".

Na drugom natpisu međutim poruka: "Suoči se. Gotov si."

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se globalni izazovi poput epidemije mogu prevladati samo globalnim naporima, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je uputila video poruku koja je objavljena na Summitu zemalja G20, kojom trenutno predsjedava Saudijska Arabija.

"Svaka zemlja u kontekstu epidemije pokušava dati vlastite odgovore i doprinijeti odgovorima na globalnoj sceni. Nesumnjivo je da se globalni izazovi poput epidemije mogu prevladati samo globalnim naporima", poručila je Merkel.

Ističući da su pokrenuti globalni programi cjepiva ACT Accelerator i COVAX protiv COVID-19, Merkel je poručila da ovaj globalni program služi razvoju i distribuciji lijekova i vakcina.

"Cilj je raspodijeliti dvije milijarde doza cjepiva do kraja 2021. Za ovu inicijativu prikupljeno je oko pet milijardi dolara", rekla je Merkel.

Naglasila je da bi svaka zemlja trebala imati pristup cjepivu, koja bi trebala imati pristupačnu cijenu kako bi se kontrolirala epidemija.

"Obećana sredstva za to nisu dovoljna. Stoga vas molim da podržite ovu važnu inicijativu. Ova kratkoročna pomoć je u našem najboljem interesu", navela je Merkel.

Merkel je poručila kako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mora biti ojačana, te zaključila:

"Potrebne su nam pouzdane financije, bolja suradnja, veća neovisnost. G20 ovdje može pružiti važnu i prijeko potrebnu podršku. Ako stojimo zajedno širom svijeta, možemo kontrolirati i prevladati virus. Zbog toga nam je potrebno više truda."

Kopirati
Drag cursor here to close