Lider komunističke partije

Usprkos usporavanju ekonomije Xi Jinping na vrhuncu političke moći

Mediji zaključuju da ovo označava vrhnac njegove moći koji nitko više u Komunističkoj partiji ne može osporiti.
Vijesti / Svijet | 22. 10. 2017. u 14:34 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina svake godine mora otvoriti najmanje 15 milijuna novih radnih mjesta zbog čega mora podržati poduzetnike, objavio je danas ministar rada te države dok traje 19. kongres Komunističke partije na kojoj je predsjednik Xi Jinping najavio novu eru za ovu državu, javljaju agencije.

Xi je na početku višednevnog kongresa Komunističke partije, kojem nazoči više od dvije tisuće izaslanika, u svom tri sata dugom izlaganju iznio svoju novu političku ideologiju te namjeru da piše novi ustav što bi ga stavilo u ravan sa prethodnim liderima Mao Zedongom i Deng Xiaopingom.

Njegova vizija je, prema koordiniranim izjavama dužnosnika, već uobličena u formu ''Xiove misli'', a strani dopisnici, kako prenosi Reuters, zaključuju da to označava vrhnac njegove moći koji nitko više u Komunističkoj partiji ne može osporiti.

Reuters navodi izjave kineskih disidenata koji tvrde da je Xi svojim autoritarnim vladanjem obesmislio svako zasjedanje te da je za većinu izaslanika u kongresu ''zasjedanje prilika za besplatni godišnji odmor u Pekingu''.

Domaći mediji su hvalili Xiov govor kao ''najviše dostignuće u primjeni marksizma u kineskom kontekstu'', prenosi BBC.

Navodi se, također, da će Xi, vjerojatno, do kraja kongresa uraditi ono što proteklih 20 godina nisu uradili njegovi prethodnici, a to je da svoje ime upiše u ustav Komunističke partije.

Xi je preuzelo vlast 2012. godine i sada ju je zacementirao, posebno nakon što je ranijih mjeseci procesuirao niz visokih dužnosnika Partije zbog korupcije.  Njegovi kritičari tvrde da je to bio način da se riješi svih eventualnih protivnika.

Ekonomski rast Kine je usporio proteklih godina, a kreditni rejting je, nekada savršen, u blagom padu ponajviše zbog zaduživanja.

Ali, Xi je u svom govoru najavio duboke reforme i razvoj novih ideja, te očuvanje ''apsolutne vlasti partije nad narodnom vojskom''.

Kopirati
Drag cursor here to close