Skoro 10 godina

Uspješno restaurirana Tutankamonova grobnica

Ugrađen je novi ventilacijskii sustav, koji bi trebalo da na minimum svede potrebu za budućim restauracijama, navodi BBC.
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2019. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetogodišnji projekt restauracije grobnice egipatskog faraona Tutankamona najzad je završen uspješno, jer su riješeni svi problemi koji su prijetili njenom opstanku, piše BBC.

Stručnjaci iz Getty instituta za konzervaciju popravili su ogrebotine i oštećenja na zidnim slikama, koje su uglavnom izazvali posjetitelji grobnice.

Slike su, također, bile oštećene vlažnošću, prašinom i ugljen-dioksidom, koji je prirodno izdisala svaka osoba koja je koraknula u prostor u kome je sahranjen mladi egipatski faraon.

Ugrađen je novi ventilacijskii sustav, koji bi trebalo da na minimum svede potrebu za budućim restauracijama, navodi BBC.

Postavljene su i nove barijere koje će ograničiti posjetiteljima prilaz slikama, dok će im istovremeno nova vizualna platforma, svjetlosna i interpretativna signalizacija omogućiti da bolje vide grobnicu i razumiju njen historijski i kulturni značaj, prenosi N1.

"Želeli smo da stvorimo održiv sistem koji će svakodnevno moći da odgovori na potrebe posjetiltelja, a takođe da smanjimo štetni utjecaj na originalne arheološke artefakte", rekla je za agenciju Reuters Sara Lardenoa iz Gettyevog instituta za konzervaciju.

Ona je dodala da ništa od "pomoćnih komponenti nije moglo da bude zakačeno za pod, tavanicu ili zidove", te su morali da osmisle način na koji će one biti "samonosive", kako ne bi uništile historijsku vrijednost arheoloških artefakata.

Stručnjaci su, također, zaključili da su smeđe točke, primjećene na zidnim slikama, uzrokovane mikrobima, koji su već dugo bili mrtvi i nisu više predstavljali novi rizik.

Te točke nisu uklonjene, jer je ustanovljeno da su one prodrle u slojeve boje na slikama.

Tutankamonova grobnica je pronađena 1922. godine u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora. Otkrili su je britanski arheolozi Howard Carter i George Herbert.

To je jedina grobnica iz faraonskog Novog kraljevstva (1550 p.n.e.-1069 p.n.e) koja je pronađena netaknuta, odnosno neopljačkana. Ono što je u njoj pronađeno pružilo je uvid u praksu sahranjivanja faraona, kao i u umjetnička i zanatska dostignuća tog razdoblja.

Mada je većina pronađenih predmeta u grobnici sada u Muzeju egipatskih antikviteta u Kairu, posjetitelji grobnice i dalje mogu da vide Tutankamonovu mumiju, vanjski drveni kovčeg, sarkofag i slike koje prikazuju njegov život i smrt.

Tutankamon je, kako se pretpostavlja, vladao od 1334. godine prije nove ere do 1325. godine prije nove ere, za vrijeme XVIII dinastije.

Kako je vladavinu započeo u devetoj godini, veliki dio vlasti imao je vezir i Tutankamonov nasljednik Aj, koji je bio najvažniji savjetnik dvojici ili trojici faraona koji su mu prethodili.

Misterija Tutankamonove smrti

Tutankamon je vladao Egiptom između osam i deset godina. Ispitivanja njegove mumije pokazala su da je bio veoma mlad kada je umro. Pretpostavlja se da je imao 19 godina kada je preminuo. Do tog zaključka se došlo poslije ispitivanja njegovih zuba.

Uzrok Tutankamonove smrti dugo nije bio poznat. Tijelo je prvi put ispitivao tim Howarda Cartera, dvadesetih godina prošlog stoljeća. Egipatski arheolog Zahi Hawass je 2005. iznio rezultate istraživanja Tutankamonove mumije po kojima nema podataka koji bi ukazivali na to da je faraon ubijen.

Postojala je rupa u glavi, ali je ona najvjerovatnije nastala tijekom mumificiranja. Postoje nalazi koji ukazuju na mogućnost da je Tutankamon slomio nogu, i da je moguće da je umro od posljedica infekcije.

Početkom 2010. tim znanstvenika iz SAD-a objavio je rezultate istraživanja DNK analize i rendgenskih snimaka Tutankamonovih kostiju, prema kojima je zaključeno da je faraon najvjerovatnije umro od posljedica malarije, u kombinaciji sa koštanim oboljenjem.

"Nalazi navode na zaključak da su za smrt Tutankamona najvjerovatnije odgovorni loša cirkulacija krvi u koštanom tkivu, uz slabljenje ili djelimično uništenje kostiju, u sprezi sa malarijom", naveo je Zahi Hawass.

Posljednjim istraživanjem iz kolovoza 2010. otkriveno je da je Tutankamon plod incesta, i da su njegovi roditelji u stvari brat i sestra. Do ovih podataka došlo se DNK ispitivanjem 16 mumija.

Znanstvenici smatraju da se zbog srodnosti roditelja lakše prenosi kopija loših gena na potomka. Snimanja skenerom pokazala su da je Tutankamon imao genetsku deformaciju stopala i rascjep usne, što mu je otežavalo život.

Prema istraživanjima egiptologa Chris Nauntona smatra se da je faraona udario točak kočija koje su se kretale velikom brzinom, i da mu je tijelo zbog toga bilo unakaženo i zahtjevno za balzamiranje. Zbog loše urađenog balzamiranja njegovo tijelo se zapalilo u sarkofagu uslijed kemijske reakcije, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close