Havana...

Ušli su u povijest - prvi predstavnici britanske kraljevske obitelji koji su stupili na Kubu

Tijekom njihove karipske turneje, princ Charles i njegova supruga, vojvotkinja od Cornwalla, posjetili su i Kubu, na koju, do njihovog dolaska, nije nikada stigao nitko iz britanske kraljevske obitelji
Vijesti / Svijet | 26. 03. 2019. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla postali su prvi predstavnici britanske kraljevske obitelji koji su stupili na kubansko tlo. U glavni grad, Havanu, stigli su avionom RAF Voyager, a njihov dolazak ušao je u povijest.

Sve to dogodilo se u sklopu njihove turneje po karipskim otocima, a prvo što je princ Charles napravio stigavši na Kubu odao je počast njihovom narodnom heroju, piše Tportal.

Tako su prvo, samo sat vremena nakon dolaska, položili cvijeće kod spomenika pjesnika, ali i kubanskog nacionalnog vođe, Josea Martija, koji je ujedno bio i borac za oslobođenje Kube, koja je bila u 19. stoljeću pod španjolskom vlašću. Poginuo je u bitci kod Dos Riosa 1895. godine, a osim po revolucionarskim idejama, ostao je zapamćen i po svojim pjesmama i esejima.

Spomenik njemu u čast visok je čak 109 metara i cijeli toranj izgrađen u obliku zvijezde, izrađen je od kubanskog mramora, i ujedno jedan od najvećih spomenika jednom piscu na cijelome svijetu.

Za predstavnike britanske kraljevske obitelji pripremljena je i cijela ceremonija, a vojni orkestar odsvirao je prvo kubansku himnu, čije je riječi napisao upravo Jose Marti, a potom i britansku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close