Opasan i nepredvidiv

SAD strahuju od uragana Florence  

Na udaru uragana Florence šest nuklearnih elektrana  
Vijesti / Svijet | 14. 09. 2018. u 11:30 Fena
Kopirati

Obilne padaline praćene jakim vjetrom već su pogodile sjevernu i južnu Karolinu kako se uragan Florence iz minuta u minut sve više približava istočnoj obali SAD-a.

Padaline koje je vanjski obod uragana donio do obale, poplavile su putove, a u nekim dijelovima su se izlile rijeke. Oko 12.000 objekata, uglavnom na obali sjeverne Karoline, ostalo je bez električne energije. 

Iako se uragan spustio na kategoriju 2, on ostaje opasan i nepredvidiv, upozorava Nacionalni centar za uragane.

Predviđa se da će se svom silinom obrušiti na Cape Fear u sjevernoj Karolini te da će donijeti obilne padavine, prenosi Reuters.

Više od deset milijuna stanovnika u tri američke države upozoreno je na opasnost od uragana, saopćila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Američki dužnosnici uvjereni su da je šest nuklearnih elektrana, koje se nalaze na putanji uragana, sigurno ali neki stručnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiše mogle da ugroze njihove zaštitne sisteme, dodaje Sputnik.

Najjači udar na obali očekuje se danas poslijepodne ili sutra ujutro.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.