Strah od raketa

UN zabrinut zbog Sjeverne Koreje

Guterres nastavlja podupirati pregovore koji bi vodili do potpune i provjerljive denuklearizacije korejskog poluotoka, dodao je.
Vijesti / Svijet | 02. 01. 2020. u 08:59 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je jučer veliku zabrinutost zbog okončanja sjevernokorejskog moratorija na nuklearne probe i testiranje interkontinentalnih balističkih raketa.

Glavni tajnik snažno se nada da se testiranja neće obnoviti, u skladu s relevantnim rezolucijama UN-a, rekao je glasnogovornik u New Yorku.

Guterres nastavlja podupirati pregovore koji bi vodili do potpune i provjerljive denuklearizacije korejskog poluotoka, dodao je.

Diplomatski angažman jedini je put prema održivom miru, kazao je glasnogovornik, prenosi Hina.

U utorak je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un poručio da više nema temelja da se Sjeverna Koreja veže uz samoproglašeni moratorij na nuklearne probe te testiranje interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), prenijela je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Rekao je i da će njegova zemlja nastaviti razvijati nuklearne programe, najavivši da će u bliskoj budućnosti biti predstavljeno i “novo strateško oružje”.

Kim je to izjavio na zasjedanju Centralnog komiteta vladajuće Radničke stranke koje traje od subote, pri čemu je optužio Washington da Pjongjangu postavlja “gangsterske” zahtjeve.

Svijet će biti svjedok novog strateškog oružja koje će Sjeverna Koreja posjedovati u bliskoj budućnosti, rekao je Kim, dodajući da će konstantno isticati snažno nuklearno oružje koje jamči dugoročnu sigurnost zemlje, a adekvatno je za odvraćanje eventualnih nuklearnih prijetnji iz SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close