Zabrinutost

UN upozorili da talijanski zakon ugrožava živote migranata

Zakon čije je donošenje inicirao ministar unutarnjih poslova Italije, desničar Mateo Salvini, dozvoljava i uhićenja kapetana koji ignoriraju naređenje da ne ulaze u talijanske luke.
Vijesti / Svijet | 07. 08. 2019. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija UN za izbjeglice izrazila je zabrinutost da bi novi talijanski zakon koji predviđa stroge kazne za vlasnike privatnih spasilačkih brodova mogao ugroziti živote migranata koji pokušavaju doći u Europu preko Sredozemnog mora.

Takozvanim "sigurnosnim dekretom" koji je usvojio parlament Italije maksimalna kazna za ulazak u talijanske vode bez dozvole podignuta je s 50.000 na milijuna eura.

Zakon čije je donošenje inicirao ministar unutarnjih poslova Italije, desničar Mateo Salvini, dozvoljava i uhićenja kapetana koji ignoriraju naređenje da ne ulaze u talijanske luke i trenutnu zapljenu njihovih brodova.

Visoki zapovijednik UN-a za izbjeglice (UNHCR) priopćio je kako nevladine organizacije koje upravljaju spasilačkim brodovima igraju "neprocjenjivu ulogu" u spašavanju života i kako "požrtvovanost i humanost koja motivira njihove aktivnosti ne treba biti kriminalizirana ili stigmatizirana".

Novi talijanski zakon mogao bi da spriječi spasilačke aktivnosti privatnih brodova u trenutku kada su europske države u najvećoj mjeri odustale od spašavanja migranata na Mediteranu, naveo je UNHCR.

Salvini uporno odbija dozvoliti spasilačkim brodovima humanitarnih skupina da dovode migrante u talijanske luke, dok čamci koji krijumčare migrante nastavljaju pristizati na Lampeduzu, najjužniji otok u Italiji.

Talijanski Senat usvojio je zakon sa 160 glasova za i 57 protiv, uz 21 uzdržan, a ministar policije Salvini je takvu odluku nazvao "korakom naprijed ka sigurnijoj Italiji" i zahvalio talijanskom narodu i "blagoslovljenoj djevici Mariji", prenijela je talijanska agencija Ansa.

Europska komisija je priopćila da analizira novi talijanski zakon kako bi ustvrdila je li u skladu sa zakonima EU.

Od kako je 2018. godine preuzeo dužnost u vladi koju je formirala vladajuća populistička koalicija, Salvini je jednim od političkih prioriteta proglasio sprečavanje migranata da se domognu talijanskih obala i pritisak na ostale zemlje EU da preuzmu odgovornost za izbjeglice.

Salvinijeva zabrana 

Salvini je zabranio spasilačkim brodovima humanitarnih organizacija da s migrantima uplovljavaju u talijanske luke, uz obrazloženje da to samo ohrabruje krijumčare na sjeveru Afrike da koriste nesigurna povila za prijevoz migranata.

Međunarodna organizacija UN za migracije (IOM) priopćila je da je od početka godine preko Sredozemnog mora do Europe stiglo 39.289 migranata, što je oko 34 posto manje nego u istom razdoblju 2018.

Grčka i Španija su od 1. siječnja bile ulazne tačke za 82 posto novopridošlih izbjeglica, dok je broj onih koji su doplovili do Italije značajno opao - s 18.872 u prvih sedam mjeseci 2018., na 3.950 ove godine, priopćio je IOM.

Opao je i broj potvrđenih pogibiji migranata u moru, s 1.517 u razdoblju od 1. siječnja do 4. kolovoza prošle godine, na 840 u istom razdoblju ove godine, naveo je IOM.

Kopirati
Drag cursor here to close