Mijanmar

UN upozorava: Nastavlja se etničko čišćenje Rohindža

Rohindže su vrlo siromašna i marginalizirana zajednica u Mjanmaru koja nema ni pravo na državljanstvo ni pravo glasa.
Vijesti / Svijet | 06. 03. 2018. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Etničko čišćenje Rohindža nastavlja se u Mjanmaru, objavilo je u utorak Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice, dodajući da se nastavljaju teror i organizirano izgladnjivanje kako bi se natjeralo Rohindže da pobjegnu u Bangladeš.

"Etničko čišćenje Rohindža u Mjanmaru se nastavlja", rekao je Andrew Gilmour, zamjenik glavnog tajnika za ljudska prava UN-a, prenijela je Hina.

Rohindže su vrlo siromašna i marginalizirana zajednica u Mjanmaru koja nema ni pravo na državljanstvo ni pravo glasa.

Vojna kampanja u Mjanmaru, koju UN naziva etničkih čišćenjem, natjerala je na izbjeglištvo gotovo 700.000 muslimana Rohindža od kolovoza prošle godine.

Stotine Rohindža nastavljaju prelaziti granicu s Bangladešom svaki tjedan.

"Mjanmarska vlada ne prestaje ponavljati svijetu da je spremna na povratak Rohindža, ali istovremeno sigurnosne snage nastavljaju ih tjerati prema Bangladešu", naglasio je Gilmour, osuđujući ulogu vojske i pasivnost vlade.

Vojska inzistira na tome da je vojna operacija počela nakon napada koje su krajem kolovoza 2017. pokrenuli pobunjenici Rohindža koje naziva teroristima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, koja je na čelu vlade od 2016. nakon desetljeća vojne diktature, optužena je da ne čini ništa i da pušta vojsku da radi što želi te podilazi javnosti koja je vrlo nenaklonjena Rohindžama.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close