Optužbe na račun Kim jong-Una

UN: Sjeverna Koreja 2019. provodila nuklearni program

"Demokratska Narodna Republika Koreja 2019. nije prekinula svoje nedopuštene nuklearne i balističke raketne programe koje je nastavljala jačati, kršeći time rezolucije Vijeća sigurnosti", tvrdi se u izvještaju.
Vijesti / Svijet | 11. 02. 2020. u 09:42 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja prošle godine jačala je svoj nuklearni i balistički program, što je kršenje sankcija Ujedinjenih naroda (UN), stoji u povjerljivom dokumentu te organizacije koji je Reuters vidio u ponedjeljak.

Azijska država je i ilegalno uvozila rafiniranu naftu te je izvezla oko 370 milijuna dolara vrijednu količinu ugljena uz pomoć kineskih teglenica, stoji u izvještaju dugom 67 stranica.

Dokument je napisao odbor Vijeća sigurnosti UN-a za sankcije Sjeverne Koreje. Idući mjesec bi trebao postati javan te dolazi u vrijeme dok Washington pokušava oživjeti prekinute pregovore o denuklearizaciji s Pjongjangom, prenosi Hina.

"Demokratska Narodna Republika Koreja 2019. nije prekinula svoje nedopuštene nuklearne i balističke raketne programe koje je nastavljala jačati, kršeći time rezolucije Vijeća sigurnosti", tvrdi se u izvještaju.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a od 2006. koje su u međuvremenu pojačane kako bi se pokušalo smanjiti dotok sredstava za te programe.

U izvještaju stoji da je Pjongjang prošle godine proveo 13 raketnih testiranja, ispalivši barem 25 raketa, uključujući nove vrste projektila kratkog dometa i onih lansiranih s podmornica.

Dodaje se da je Sjeverna Koreja nastavila provoditi kibernetičke napade na financijske institucije i mjenjačnice kriptovaluta diljem svijeta.

Promatrači tvrde da je Sjeverna Koreja u pokušaju izbjegavanja sankcija počela izvoziti milijune tona dobara, što je zabranjeno od 2017. godine. To se čini uz pomoć lokalnih kineskih teglenica do kojih roba stiže s brodova koji plove pod zastavom Sjeverne Koreje.

Neidentificirana članica Vijeća sigurnosti promatračima je rekla da su teglenice izravno dostavljale ugljen trima lukama u kineskom zaljevu Hangzhou, kao i postrojenjima u blizini rijeke Jangce.

Promatrači UN-a kažu da je Sjeverna Koreja izvezla najmanje milijun tona pijeska vrijednog najmanje 22 milijuna dolara.

Kina, koja je saveznica Pjongjanga, tvrdi da poštuje sankcije, a kineska misija u UN-u tvrdi da su optužbe protiv Kine "neutemeljene".

Iako sankcije UN-a nisu usmjerene protiv građana Sjeverne Koreje, organizacija piše: "Nema sumnje da su sankcije imale neželjene posljedice na humanitarnu situaciju i operacije, iako je pristup podacima i dokazima ograničen i ne postoji pouzdana metodologija kojom bi se odvojili utjecaje sankcija od drugih faktora".

Rusija i Kina izrazile su zabrinutost kazavši da sankcije štete sjevernokorejskim civilima te nadu da će ublažavanje nekih mjera pomoći u razbijanju zastoja u pregovorima Pjongjanga i Washingtona.

No SAD, Francuska i Velika Britanija poručuju da još nije vrijeme za ublažavanje sankcija.

Kopirati
Drag cursor here to close