Izbori

Ukrajinci biraju

Ukrajinci u nedjelju glasaju na prijevremenim parlamentarnim izborima koji bi mogli učvrstiti moć novog predsjednika Volodimira Zelenskija
Vijesti / Svijet | 21. 07. 2019. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinci u nedjelju glasaju na prijevremenim parlamentarnim izborima koji bi mogli učvrstiti moć novog predsjednika Volodimira Zelenskija i političaru početniku dati novi mandat kako bi uveo promjene u zemlji osakaćenoj ratom.

Komičar bez prethodnog političkog iskustva, Volodimir Zelenskij je premoćnom pobjedom na predsjedničkim izborima u travnju prouzročio politički potres, predstavljajući se kao običan čovjek koji će se uhvatiti u koštac s korupcijom i podići životni standard u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja.

Njegova stranka Sluga naroda, nazvana po televizijskoj komediji u kojoj je glumio izmišljenog predsjednika, je uoči parlamentarnih izbora redovito zauzimala prvi mjesto u anketama ali bi joj, kako ocjenjuje Reuters, moglo ipak malo nedostajati da ostvari većinu.

Taj 41-godišnji predsjednik trenutno dijeli vlast s članovima vlade i parlamentarnim zastupnicima koji su uglavnom privrženi njegovu prethodniku.

Tko god pobijedi na ovim izborima naslijedit će zemlju koja je u središtu napetosti između Zapada i Moskve nakon što je Rusija 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim i od tada pomaže proruske separatiste u sukobu u regiji Donbasa na istoku Ukrajine u kojem je u posljednjih pet godina poginulo 13.000 ljudi.

Analitičarka Agnese Ortolani smatra da sazivanjem prijevremenih izbora Zelenskij želi zadržati zamah koji mu je donijela pobjeda na predsjedničkim izborima.

"Podržava ga većina Ukrajinaca koji na parlament gledaju kao na samo po sebi korumpirano tijelo te žele Zelenskiju dati širi mandat kako bi 'očistio' političku klasu", kazala je Ortolani.

No, usprkos stvorenoj slici običnog čovjeka koji se muči sa svakodnevnicom, Zelenskij se našao pod povećalom zbog svojih poslovnih veza s jednim od najmoćnijih ukrajinskih tajkuna Ihorom Kolomojskijem.

Zelenskij uzvraća da Kolomojskij, koji s državom vodi pravni rat oko najveće ukrajinske banke PrivatBank ne duguje ništa. Nakon Sluge naroda, na drugom mjestu po popularnosti se smjestila proruska stranka Oporbena platforma.

Na parlamentarnim izborima sudjeluju i stranke bivšeg predsjednika Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko. Stranka Glas, koju predvodi rock zvijezda Svjatoslav Vakarčuk, je mogući koalicijski saveznik Zelenskija, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close