Paljenje automobila, prosvjedi...

Ukrajina uvodi ratno stanje?

Ukrajinska vojska dovedena je u stanje najviše borbene pripravnosti
Vijesti / Svijet | 26. 11. 2018. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP / 

Nedaleko od Veleposlanstva Rusije u Kijevu izgorio je automobil s ruskim diplomatskim tablicama, javio je portal "Ukrajinska pravda".

"U Ulici Jaroslava Homova 14 a, na udaljenosti od oko kilometra od Veleposlanstva Rusije, spaljen je automobil. Vatrogasci koji su stigli na mjesto ugasili su požar. Policija vrši očevid na licu mjesta", navodi portal.
 

Ispred Veleposlanstva Ruske Federacije sinoć su paljene baklje i dimne bombe, prenio je "Sputnjik".

Prosvjednici su ispred ruskog veleposlanstva ostavili brodove napravljene od papira, prenosi BBC.

 Prosvjednici su ubacili dimne bombe u dvorište zgrade ruskog diplomatskog predstavništva, vičući 'Smrt Rusiji!'..

Paljenje automobila

Prema informacijama televizije "112 Ukrajina", situacija ispred Veleposlanstva Rusije u Kijevu je mirna i ljudi se počinju razilaziti, prenosi Srna.

Sinoć su se ispred Veleposlanstva okupili demonstranti. Oni su donijeli gume i papirne čamce, a zatim su Veleposlanstva gađali dimnim bombama i bakljama.

Rusija je zaplijenila tri plovila ukrajinske mornarice zbog nepoštovanja državne granice, izjavio je službenik Pogranične direkcije na Krimu ruske Federalne službe sigurnosti /FSB/ Anton Lozovoj.

"Sva tri plovila su zaplijenjena i bit će dopremljena u luku u Kerču", rekao je on.

Najviša borbena pripravnost

Lozovoj je dodao da je trojici ranjenih ukrajinskih vojnika ukazana liječnička pomoć, javio je TASS.

Ukrajinska vojska dovedena je u stanje najviše borbene pripravnosti, propćila je pres-služba Ministarstva obrane Ukrajine.

U priopćenju se navodi da je odgovarajuća naredba usvojena na osnovu odluke Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine o uvođenju ratnog stanja u zemlji, prenosi "Sputnjik".

Osim toga, u stanje najviše borbene gotovosti podignuta je i Služba sigurnosti Ukrajine.

Provokacija

"Očigledno je da je ovo provokacija - njeno vrijeme, mjesto i forma bili su unaprijed osmišljeni", istaknuo je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigoriy Karasin.

Provokacija Kijeva, kaže on, imala je za cilj da "uzdrma" Ukrajinu objavljivanjem ratnog stanja, mobiliziranje antiruskog raspoloženja Zapada i pooštravanje anti-ruskih sankcija.

"U tom svjetlu /ukrajinskom predsjedniku Petru/ Porošenku je očigledno lakše da razvija svoju predizbornu kampanju", ocijenio je Karasin u izjavi za "Sputnjik".

VIDEO: Footage of Russian vessel ramming Ukrainian Navy tug earlier today. - @AvakovArsenpic.twitter.com/MaeomwzUQA


— Conflict News (@Conflicts) 25. studenoga 2018.

Podsjetimo, Federalna služba sigurnosti Rusije /FSB/ priopćila je da su jučer brodovi ukrajinske mornarice "Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Kapu" narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presjekli državnu granicu Rusije, piše Srna.

Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati pravili opasne manevre, ne odgovarajući na zahtjeve ruskih brodova koji su ih pratili.

U incidentu su lakše povrijeđena tri ukrajinska vojnika. Njima je ukazana medicinska pomoć i oni su van životne opasnosti.

Rusija je pokrenula krivični postupak zbog povrede državne granice i zatražila hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN o stanju u Azovskom moru.

Inače, Vijeće sigurnosti UN-a najavilo je danas hitan sastanak zbog vojnih napetosti između Ukrajine i Rusije, koja je u nedjelju potvrdila da je u Kerčkim vratima zaplijenila tri ukrajinska broda, saznaje se iz diplomatskih izvora. Sastanak su, prema istim izvorima, zatražile i Rusija i Ukrajina.

Kopirati
Drag cursor here to close