sankcije protiv rusije

Ukrajina će odgovoriti na ruski embargo na hranu

Vijesti / Svijet | 24. 12. 2015. u 12:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina će odgovoriti na ruski embargo na hranu koji je Moskva obećala uvesti od 1. siječnja sa sličnim mjerama, rekao je u četvrtak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pred zastupnicima koji su podržali ovu mjeru. ''Ukrajinska vlada će odgovoriti trgovačkim embargom i sličnim sankcijama protiv ruske robe'', rekao je Arsenij Jacenjuk.

Zastupnici su dali zeleno svjetlo vladi da uvede sankcije protiv Rusije sa 291 glas za, dok je bilo potrebno najmanje 225 glasova. Ruski premijer Dmitrij Medvedev je potvrdio da će Rusija proširiti Ukrajini embargo na prehrambene proizvode već nametnute zapadnim zemljama, počevši od 1. siječnja, datuma stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj razmjeni između Kijeva i Europske unije.

Prošli tjedan, predsjednik Vladimir Putin je potpisao ukaz kojim se Ukrajina isključuje iz zone slobodne razmjene kojim je od 2011. godine povezano nekoliko zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Rusija ne prestaje ponavljati da sporazumom o slobodnoj razmjeni između Kijeva i Brisela riskira da preplavi svoje tržište europskim proizvodima ako ona ne poduzme mjere trgovinske razmjene, što odbacuje Europska komisija.

Rusija i Ukrajina su u krizi bez presedana od dolaska na vlast prozapadnjaka u Ukrajinu početkom 2014. godine, praćene aneksijom Krima, zatim sukobom s proruskim separatistima na istoku u kojem je poginulo više od 9.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close