Nakon 30 dana

Ukinuto ratno stanje u Ukrajini

Ukrajina je uvela ratno stanje krajem studenog nakon što je je ruska Obalna straža pucala na tri ukrajinska broda i potom zarobila posadu i plovila.
Vijesti / Svijet | 26. 12. 2018. u 18:34 Bljesak.info
Kopirati

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko ukinuo je ratno stanje u toj državi koje je uvedeno nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska vojna broda u Crnom moru, javlja Reuters. 

Po  riječima Porošenka, Ukrajina je pojačala obranu tijekom 30-dnevnog ratnog stanja, koje je i službeno ukinuto. 

Ukrajina je uvela ratno stanje krajem studenog nakon što je je ruska Obalna straža pucala na tri ukrajinska broda i potom zarobila posadu i plovila. 

Ukrajinski brodovi zarobljeni su u Kerčkom tjesnacu, između Krima i južne Rusije, prolazu preko kojeg se kontrolira pristup Azovskom moru, a u kojem su i ukrajinske i ruske luke.   

Prema stavu Kremlja, zapljena brodova sukladna je domaćem i međunarodnom pravu, dok Porošenko tvrdi kako je takav postupak suprotan svim normama međunarodnog prava. 

Moskva je priopćila da su brodovi ušli u ruske teritorijalne vode pokušavajući proći kroz tjesnac bez prethodne najave, ignorirajući naređenja da stanu. 

Kijev, pak, tvrdi da mu nije potrebna nikakva ruska dozvola za prolaz brodova kroz tjesnac. 

Na temelju izvanrednog stanja Ukrajina je zabranila vojno sposobnim Rusima da uđu u državu i ojačala mjere sigurnosti na ključnim lokacijama, kao što su nuklearne elektrane i crnomorske luke. 

U ruskom zarobljeništvu i dalje su 24 ukrajinska mornara, javlja Al Jazeera.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati