Ukrajina

Uhićeni policajci zbog sumnje da su pijani ubili petogodišnjeg dječaka

Načelnik pokrajinske policije u Kijevskoj regiji 80 km od glavnog grada, gdje se incident dogodio, podnio je ostavku i zatražio premještaj
Vijesti / Svijet | 05. 06. 2019. u 06:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojica ukrajinskih policajaca uhićena su zbog sumnje da su ubili petogodišnjeg dječaka dok su pijani pucali u limenke i boce u dvorištu stambene zgrade, rekli su službenici.

Dječak Kyrylo Tliavov prošlog je tjedna odveden u bolnicu s ozljedom glave te je kasno u ponedjeljak preminuo. Njegova smrt potaknula je građane na prosvjed ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova s bakljama i plakatima na kojima je pisalo "policija ubija ljude".

Načelnik pokrajinske policije u Kijevskoj regiji 80 km od glavnog grada, gdje se incident dogodio, podnio je ostavku i zatražio premještaj u regiju Donbas u kojoj se Ukrajina bori s proruskim separatistima, piše Hina. 

Prosvjedi pred policijskom upravom

Kasno u utorak, nekoliko stotina prosvjednika okružilo je ulaz u regionalnu policijsku upravu u gradu Pereyaslav-Khmel'nyts'kyiju, zapalivši baklje i dimne pelete te zahtijevajući ostavke cijelog vodstva regionalne policije.

Slično okupljanje održano je i u centru Kijeva gdje je nekoliko stotina prosvjednika zatražilo da odstupi i ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. On nije komentirao slučaj.

Ukrajinska policija već je ranije bila meta masovnih prosvjeda, uključujući one 2012. kada su policijski službenici optuženi za pomaganje u prikrivanju slučaja silovanja i ubojstva 18-godišnje djevojke jer su roditelji napadača imali političke veze.

Borba protiv korupcije u ukrajinskoj policiji bila je prioritet vodstva koje je na vlast došlo nakon prosvjeda na Majdanu 2014. kojim je srušen proruski predsjednik, no kritičari tvrde kako promjene nisu bile dosljedne.

Kopirati
Drag cursor here to close