Bratislav Živković

Uhićen zapovjednik Četničkog pokreta u Srbiji

Živković je obuhvaćen istragom Generalnog tužiteljstva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana.
Vijesti / Svijet | 23. 08. 2018. u 17:05 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bratislav Živković, poznat kao zapovjednik Četničkog pokreta u Srbiji, uhićen je zbog osnovane sumnje da je organizirao sudjelovanje u ratu u inostranstvu, potvrđeno je u Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru dostavljenom RSE navodi se da su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije (MUP), po nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Kruševcu, uhitili Živkovića "zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo organiziranje sudjelovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi".

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz kaznenu prijavu biti priveden nadležnom tužiteljstvu, stoji u odgovoru MUP-a.

Živković je obuhvaćen istragom Generalnog tužiteljstva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana.

Državljani Srbije su u Ukrajini obuhvaćeni istražnim postupkom zbog izvođenja napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk na strani proruskih separatista kao deo ekstremne desničarske organizacije "Unité Continentale".

Izmjenama Kaznenog zakonika Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima određena je kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina. Ukoliko pojedinac sudjeluje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, određena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Za organiziranje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi određena je kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

Kako je potvrđeno za RSE, u veljači 2018. Viši sud u Beogradu donio 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su sudjelovali u ratu u Ukrajini, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužiteljstvom. Protiv četiri sudionika izrečene su zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uslovna kazna.

Nakon što ga je zaštićeni svedok suradnik u tužiteljskoj istrazi o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016. Aleksandar Sinđelić više puta spomenuo, RSE se u studenom 2016. obratio Bratislav Živković, koji se predstavio kao zapovjednik službenog neregistriranog "Četničkog pokreta". Negirao je Sinđelićeve navode, a govorio je o svom učešću u ratu u Ukrajini, kao i o odlikovanju ruskog Ministarstva obrane.

Blizu 300 Srba ratuje u Donbasu protiv Ukrajine, a put u Donjeck preko Moskve, plaća im ruska organizacija "Kosovski front". Služba sigurnosti Ukrajine je srpskim vlastima u dva navrata predala popise građana Srbije koji se bore u Donbasu, ali službenih reakcija vlasti u Beogradu nije bilo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close