Macron

Udaljiti Rusiju od Europe izvorna je strateška greška

Macron nije izravno rekao želi li da EU ukine sankcije uvedene Moskvi nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine.
Vijesti / Svijet | 27. 08. 2019. u 16:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da je došlo vrijeme za Europu da se približi Rusiji - da je drži u njezinim zapadnim granicama, da provjerava njezine globalne ambicije i da izbjegne biti uvučena u novi Hladni rat.

Macron nije izravno rekao želi li da EU ukine sankcije uvedene Moskvi nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine, žarišta napetosti između Istoka i Zapada u proteklih pet godina. Kazao je, međutim, da nove sankcije ''nisu u našem interesu''.

U širokom diplomatskom govoru u utorak koji se dotaknuo brojnih tema, Macron je skicirao ulogu Francuske kao balansirajuće sile - između Rusije i njezinih suparnika, između SAD-a i Irana, između bogatih i siromašnih zemalja.

''Udaljiti Rusiju od Europe izvorna je strateška greška'', kazao je Macron.

Europske ''slabosti i greške'' pomogli su Rusiji da ojača svoje savezništvo s Kinom i obnovi svoj utjecaj u Siriji, Libiji i širom Afrike, tvrdi francuski čelnik.

''Nije u našem interesu da budemo slabi ili da osjećamo krivicu, u našem je interesu da zaboravimo nesuglasice i da ponovno prigrlimo jedni druge'', kazao je Macron, ali je dodao da ''europski kontinent nikada neće biti stabilan, nikada neće biti siguran ukoliko mi ne pacificiramo i pojasnimo naše odnose s Rusijom'', prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close