Konačno

Učenici u Wuhanu vraćaju se u škole

Tinejdžeri sjede pojedinačno za stolovima razmaknutim na udaljenosti od metra, a svoje nastavnike vide uživo nakon višemjesečnog učenja na daljinu.
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2020. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski učenici u epicentru svjetske pandemije koronavirusa Wuhanu vratili su se u škole noseći zaštitne maske te hodajući u koloni pored toplinskih skenera.

Zemlja iz koje je krenula pandemija koronavirusa u srijedu je prijavila tek 2 novozaražena slučaja i 20 novih asimptomatskih slučajeva. Dan ranije prijavljen je jedan slučaj zaraze i 15 novih asimptomatskih slučajeva.

Mjesečni ispiti

Dva nova slučaja su tzv. uvezeni slučajevi koji uključuju putnike iz inozemstva, a dan prije prijavljen je jedan takav slučaj.

Ukupni broj zaraženih u Kini iznosi 82.883, a broj umrlih ostao je 4633 i nije se mijenjao, navodi državna zdravstvena komisija u izjavi.

Učenici srednjih škola u 121 instituciji u Wuhanu ponovno su se našli u razredima prvi put otkako je njihov grad - nulta točka pandemije koronavirusa - u siječnju stavljen pod karantenu.

"Škola se konačno otvara!" objavio je jedan korisnik Weiboa, kineske platforme za kratke poruke nalik Twitteru.

"Ovo je prvi put da se tako rado vraćam u školu, iako uskoro moram polagati mjesečni ispit"

Tinejdžeri sjede pojedinačno za stolovima razmaknutim na udaljenosti od metra, a svoje nastavnike vide uživo nakon višemjesečnog učenja na daljinu.

Povratak u srijedu bio je posljednji korak u postupnom normaliziranju života u Wuhanu i okolini pokrajine Hubei, u kojoj se, kako se pretpostavlja, koronavirus pojavio potkraj prošle godine prije nego što se proširio svijetom.

Svi prethodno testirani

Prisutni su samo najstariji učenici u pokrajini koji trebaju polagati prijemne ispite na fakultetu.

Datumi povratka još nisu potvrđeni za mlađe učenike srednjih škola.

Dužnosnici u Wuhanu kažu da su svi studenti i osoblje prije polaska u školu trebali biti testirani na virus, a kampusi su dezinficirani i očišćeni.

U pripremi za ponovno otvaranje, neke su škole rasporedile svoje stolove i organizirale manje razrede, navode lokalni mediji.

Toplinskim skenerima provjeren je svatko tko bi ušao kroz školska vrata a onima s visokom temperaturom nije bilo dopušteno ući.

Državni dnevnik China Daily objavio je da su neka mjesta organizirala postupno vrijeme dolaska za učitelje i studente.

Drugdje u Kini škole koje su od siječnja bile zatvorene ili su radile samo putem interneta počele su se postupno otvarati prošlog mjeseca, a Peking i Šangaj dopustili su da se neki učenici vrate prošli tjedan.

Glavni kineski gradovi postupno se vraćaju u normalu nakon što su uveli stroga ograničenja putovanja i zaustavili golem dio gospodarskog sektora radi kontrole širenja virusa.

Posljednjih mjeseci zaraze su pale u cijeloj zemlji, a u pokrajini Hubei nije zabilježen novi slučaj više od mjesec dana.

Tijekom petodnevnog odmora početkom mjeseca zabilježeno je 115 milijuna domaćih putovanja, pri čemu su se mnoga turistička mjesta ponovno otvorila - iako s ograničenom posjećenošću, prenosi Hina.

Šangajski Disneyland ponovno će se otvoriti sljedeći tjedan uz pojačane sigurnosne mjere, uključujući provjeru temperature posjetitelja i poštivanje razmaka.

Međutim, strancima je i dalje zabranjen ulazak u zemlju, jer Kina radi na suzbijanju zaraze koja se unosi iz inozemstva.

Kineski državljani koji se vraćaju kući moraju proći karantenu od 14 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close