Cavusoglu

Ubojstvo Soleimanija ugrozilo mir u regiji

Cavusoglu je na sastanku organiziranom u cilju analize prethodne godine, kada je riječ o vanjskoj politici, kazao kako je 2019. bila godina u kojoj je na globalnoj razini došlo do značajnih promjena.
Vijesti / Svijet | 06. 01. 2020. u 09:14 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu upozorio je kako ubojstvo zapovjednika snaga Quds Iranske revolucionarne garde Qassema Soleimanija predstavlja ozbiljan rizik za mir i stabilnost u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je na sastanku organiziranom u cilju analize prethodne godine, kada je riječ o vanjskoj politici, kazao kako je 2019. bila godina u kojoj je na globalnoj razini došlo do značajnih promjena.

Ministar je rekao kako je prethodna godina bila period u kojem je geopolitička konkurencija bila na vrhuncu i kada je bila primjetna borba velikih sila za moć.

Cavusoglu se na sastanku osvrnuo i na prva dešavanja ove godine.

“Ubojstvo Qassema Soleimanija u Iraku stvorio je ozbiljan rizik za mir i stabilnost naše regije, stvorio je prijetnju. Ulažemo velike napore kako bi se diplomatskim putem smanjile tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana“, rekao je Cavusoglu.

Pojasnio je kako su u kontaktu sa svim stranama, te da je i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom razgovarao s kolegama iz Francuske Emmanuelom Macronom, Irana Hassanom Rouhanijem, Iraka Barhamom Salihom, emirom Katara Sheikhom Temimom bin Hamedom al-Thanijem, a u narednim danima namjerava razgovarati i s premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom te njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Cavusoglu je rekao i kako je on telefonom razgovarao s kolegama iz Irana Javadom Zarifom, Rusije Sergejem Lavrovim, SAD-a Mikeom Pompeom, Velike Britanije Dominicom Raabom, Katara Shekik Mohammedom bin Abdurrahmanom al-Thanijem, Pakistana Shahom Mehmoodom Qureshijem, te generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antonijem Guterresom.

Podsjetio je kako je Turska uvijek imala ključnu ulogu kada je riječ o koracima koji će donijeti mir.

“Nastavit ćemo zajedno s drugim zemljama ulagati napore kako bismo riješili ovaj problem ili smanjili napetosti. Kao što je poznato, u srijedu Putin dolazi u Istanbul. O ovom pitanju će naš predsjednik lično razgovarati s Putinom”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je briga svih da Irak ne postane mjesto sukoba.

”Ovo je za Irak i našu regiju veliki rizik. Nastavljamo razgovore s Irakom. U telefonskom razgovoru smo vidjeli i da predsjednik Iraka Barham Salih dijeli našu zabrinutost. Zbog toga ćemo nastaviti raditi sve što možemo kako bi se što prije smirila ova spirala nasilja”, rekao je Cavusoglu.

Kopirati
Drag cursor here to close