Jeruzalem

Ubojstvo autističnog Palestinca izazvalo bijes i prosvjede Židova

Ubojstvo mladog Palestinca Iyada Halaka koji je išao u školu za osobe s posebnim potrebama uspoređuje se sa smrću Georgea Floyda u SAD-u i izazvalo je čitav niz malih prosvjeda protiv nasilja policije koje prevazilaze židovsko-arapske podjele.
Vijesti / Svijet | 04. 06. 2020. u 22:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rano u prošlu subotu 32-godišnjeg Palestinca, oboljelog od autizma, satjerali su u kut izraelski policajci poslije potjere u Starom gradu u Jeruzalemu pucali i ubili ga, vjerujući da nosi oružje pošto se nije povinovao naredbi da stane.

Ubojstvo mladog Palestinca Iyada Halaka koji je išao u školu za osobe s posebnim potrebama uspoređuje se sa smrću Georgea Floyda u SAD-u i izazvalo je čitav niz malih prosvjeda protiv nasilja policije koje prevazilaze židovsko-arapske podjele.

Takvi gestovi međutim ne mogu utješiti obitelj ubijenog Eyada koja se ne nada da će policajci koji su ga ubili biti kažnjeni.

Što se točno desilo u subotu ujutru ostalo je nejasno.

Obitelj kaže da je Iyad noseći bedž koji ga identificira kao osobu s posebnim potrebama izašao iz kuće i uputio se u obližnju školu.

Policija je rekla da su policajci u Starom gradu primijetili muškarca kako nosi "sumnjiv predmet koji je izgledao kao pištolj".

On se nije povinovao pozivima da stane i policija je rekla da je otvorila vatru i "neutralizirala" ga poslije potjere.

Iyadova učiteljica koja ga je pratila na posljednjem putu do škole izjavila je za izraelski TV Kanal 13 da je više puta viknula policajcima da je on osoba s posebnim potrebama i pokušala zaustaviti pucnjavu.

"Nisu me slušali. Nisu željeli da me slušaju", rekla je ona i dodala da su u mladića ispaljena tri metka, pa je pao na zemlju, moleći je da mu pomogne i onda uspio da pobjegne i da se sakrije na mjestu gdje se nalazi kanta za smeće. Policajci su ga slijedili i ubili ga.

Najmanje pet rupa od metaka ostalo je u obližnjem zidu, prenosi N1.

Roditelji ubijenog su odmah pohitali na mjesto ubojstva ali im nije dozvoljeno da ga vide.

Policajci su kasnije došli u njihovu kuću, psovali ih i tražili oružje, a obitelj je naknadno rekla da ništa nije nađeno.

Izraelsko Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da su dva policajca stavljena u kućni pritvor ali drugi detalji nisu objelodanjeni niti je objavljen snimak sigurnosne kamere, a otac žrtve Kheiri Halak nije ništa čuo od istražitelja.

Širom Izraela međutim ubojstvo Halaka nije zaboravljeno unatoč pažnji svijeta usmjerenoj na nerede u SAD-u.

Desetine ljudi, uglavnom izraelskih Židova, marširalo je u subotu uvečer kroz središte Jeruzalema da osudi ubojstvo. Prosvjeda je tijekom tjedna bilo i u arapskim gradovima.

Inspirirani prosvjedima u SAD-u prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo: "Crni životu su važni" i "Palestinski životi su važni" i pokazivali fotografije Floyda i Halaka.

Veliki prosvjedi zbog ubojstva Palestinca planiraju se u subotu u Tel Avivu.

"Ima li nečeg usamljenijeg od autistične osobe koja se pokriva i trese u strahu u šupi za smeće ne shvaćajući što se događa i zašto, dok policajci prazne šaržer metaka u njega. Blagi Bože oni su ga pogubili. Da se to dogodilo mom sinu bilo bi mi teško da i dalje da živim", napisao je kolumnista Haaretza Rogel Alpher, otac odraslog autističnog djeteta.

Ijad Halak volio je gledati crtane filmove, da se lijepo oblači i sanjao je o tome da se oženi jednog dana, a omiljena aktivnost bila mu je šetnja do škole gdje je dobrovoljo radio u kuhinji spremajući obroke za učenike s posebnim potrebama.

Dva tjedna prije njegovog ubojstva ubijen je mentalno oboljeli Arapin ispred izraelske bolnice pošto je napao čuvara.

Za Palestince sa okupirane Zapadne obale i anektiranog istočnog Jerusalima ti slučajevi odražavaju uvjerenje da su pripadnici izraelskih snaga laki na obaraču kada se suoče s osumnjičenim Arapima.

Kopirati
Drag cursor here to close