Nastavak sukoba

Ubijeno 33 Palestinaca u izraelskim udarima, rakete se ispaljuju iz Gaze

Od početka sukoba u ponedjeljak u Gazi je ubijena 181 osoba, uključujući 52 djece.
Vijesti / Svijet | 16. 05. 2021. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojska je zračnim udarima ubila 33 Palestinaca, uključujući trinaestero djece, u Gazi rano u nedjelju, tvrde zdravstveni dužnosnici Pojasa Gaze, dok su rakete sedmog dana borbi ispaljivane iz Gaze na Izrael.

Od početka sukoba u ponedjeljak u Gazi je ubijena 181 osoba, uključujući 52 djece.

Izrael je objavio da je poginulo 10 njegovih građana, uključujući dvoje djece.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se kasnije u nedjelju i raspravljati o najžešćim palestinsko-izraelskim sukobima u posljednjih nekoliko godina.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres podsjetio je obje strane da “svako neselektivno ciljanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodno pravo i mora se izbjegavati pod svaku cijenu”, navodi se u priopćenju glasnogovornika UN-a.

Izrael i Hamas – islamistička skupina koja je vlast u enklavi – ističu da se borbe nastavljaju.

Izraelsko zrakoplovstvo je u subotu srušilo neboder u Gazi, u kojemu su bili smješteni uredi novinskih agencija AP-a, AFP i Al Jazeere.

Vojska tvrdi da je riječ o legitimnoj vojnoj meti, u kojoj su bili vojni uredi Hamasa, te da je unaprijed bilo izdano upozorenje civilima da se povuku iz zgrade.

AP je osudio napad i zatražio od Izraela da pokaže dokaze o prisustvu Hamasa.

“Nismo imali indicije da je Hamas u zgradi ili da je aktivan u zgradi”, navodi se u priopćenju AP-a.

Hamas je pak odgovorio ispaljivanjem 120 raketa po noći, objavila je izraelska vojska.

Izraelska protuzračna obrana presrela je većinu raketa, a desetak ih je palo u Gazi.

Izraelci su pohrlili u skloništa, nakon što su se upalile sirene uoči raketnog napada na Tel Aviv i južni grad Beershebu. Oko deset ljudi je ozlijeđeno dok su se pokušavali skloniti, navode liječnici.

Izraelska vojska tvrdi da je rano u nedjelju pogodila dom Jehije Al-Sinvara u južnom dijelu grada Gaze, Kan Junisu. Sinvar, koji je pušten iz izraelskog zatvora 2011., čelnik je političkog i vojnog krila Hamasa u Gazi.

Napori za postizanjem mira

Izraelski sigurnosni kabinet sastaje se kasnije u nedjelju. Premijer Benjamin Netanyahu kazao je u subotu, u televizijskom obraćanju, da se Izrael “još uvijek nalazi usred operacije, koja još nije gotova i trajat će koliko god je potrebno”.

Hamas je počeo raketirati Izrael u ponedjeljak, nakon višetjednih tenzija zbog odluke suda o deložiranju nekoliko palestinskih obitelji u Istočnom Jeruzalemu i sukoba policije s Palestincima blizu džamije Al Aksa, koje je treće najsvetije mjesto za muslimane.

Izrael navodi cijeli Jeruzalem kao svoj glavni grad, dok Palestinci smatraju Istočni Jeruzalem, koji je Izrael zauzeo 1967. u Šestodnevnom gradu, glavnim gradom svoje buduće države.

Hamas, Islamski džihad i druge militantne skupine ispalile su preko 3000 raketa iz Gaze od ponedjeljka, objavila je izraelska vojska u nedjelju.

Izrael je pak izveo više od 1000 zračnih i topničkih udara na gusto naseljeno područje, pri čemu tvrdi da su svi usmjereni protiv Hamasa i drugih militantnih skupina.

Američki predsjednik Joe Biden poslao je svog izaslanika Hadyja Amra u Izrael u petak na pregovore, a Biden je razgovarao i s Netanyahuom i s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom u subotu, objavila je Bijela kuća.

Međutim, bilo kakvu medijaciju komplicira činjenica da SAD i većina zapadnih zemalja ne pregovara s Hamasom, koji smatraju terorističkom organizacijom.

Unutar Izraela sukob pak dodatno kompliciraju ulični sukobi Židova i Arapa.

Također, raste broj sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali. Najmanje 12 Palestinaca ubile su izraelske postrojbe na Zapadnoj obali od petka, a većinu tijekom sukoba, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close