Na Filipinima

Ubijeni vojnici u sukobima s ljevičarskim pobunjenicima

Borbe su izbile oko 2,30 sati ujutro kada se vojna patrola sukobila s još neutvrđenim brojem pobunjenika Nove narodne vojske (NPA) u udaljenom planinskom selu u pokrajini Samar, prenosi Xinhua.
Vijesti / Svijet | 23. 04. 2019. u 16:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šestorica vojnika, pripadnika vladinih oružanih snaga ubijena su i još šestorica su ranjena u sukobu s ljevičarskim pobunjenicima u utorak u centralnim Filipinima, navodi se u izvještaju vojske.  

Borbe su izbile oko 2,30 sati ujutro kada se vojna patrola sukobila s još neutvrđenim brojem pobunjenika Nove narodne vojske (NPA) u udaljenom planinskom selu u pokrajini Samar, prenosi Xinhua. 

Izvještaj navodi da su vojnici zadobili rane od gelera ili od improviziranih eksplozivnih naprava, koje su podmetnuli pobunjenici. Dodaje se da su pobunjenici mogli imati "još neutvrđen" broj žrtava. 

NPA je oružano krilo Komunističke partije Filipina (CPP). 

CPP i njene ključne organizacije pokušali su dogovoriti mirovne sporazume s petero bivših filipinskih predsjednika prije nego što je aktuelni čelnik Rodrigo Duterte došao na vlast, ali je dogovoreno rješenje ostalo daleko i mirovni pregovori više su puta bili u ćorsokaku. 

Duterte je u 2017. odlučio da poništi mirovne pregovore svoje administracije s pobunjeničkom skupinom. Prošlog je mjeseca filipinski predsjednik priopćio kako više ne planira ponovo pokretati pregovore tijekom svog mandata koji ističe 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close