Ima poginulih

U Zimbabveu prosvjeduju zbog cijena goriva

Nevladine organizacije prikupile su izjave očevidaca koji tvrde da je policija pucala u glavnom gradu i ranila najmanje 13 osoba.
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2019. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prsvjedima u Zimbabveu protiv rasta cijene goriva poginulo je nekoliko osoba, rekao je ministar sigurnosti Owen Cube, ali nije precizirao njihov broj.

"Žalim zbog događaja u kojima su izgubljeni životi, imovina i ima ozlijeđenih policajaca i civila", rekao je Ncube a prenosi vladin dnevni list The Herald.

Snage sigurnosti su intervenirale u ponedjeljak u Harareu i u Bulawayou kako bi rastjerale okupljene koji su prosvjedovali protiv odluke vlade da povisi cijenu goriva.

Vlada je tijekom vikenda više nego udvostručila cijene goriva u pokušaju da obuzda najgoru gospodarsku krizu u zadnjih deset godina, prenosi Hina.

Nevladine organizacije prikupile su izjave očevidaca koji tvrde da je policija pucala u glavnom gradu i ranila najmanje 13 osoba.

Ministar Ncube je također rekao da je 200 prosvjednika uhićeno.

Video: Prosvedi

On je odgovornost za nemire pripisao glavnoj oporbenoj stranci Pokret za demokratsku promjenu (MDC) i civilnom društvu.

U Zimbabveu više od 20 godina traje teška gospodarska i financijska kriza koja se intenzivirala posljednjih mjeseci i izazvala brojne nestašice.

Kopirati
Drag cursor here to close