Lokalni izbori

Izlazne ankete: U Zagrebu vodi Tomašević

U Zagrebu je Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad) osvojio 48,6 posto glasova, a s 11,5 posto slijedi Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti).
Vijesti / Svijet | 16. 05. 2021. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tomislav Tomašević

Prema izlaznim anketama, Tomislav Tomašević u prvom krugu izbora za gradonačelnika u Zagrebu osvojio je 48,6 posto glasova, HDZ-ov Ivan Radić u Osijeku 41,4 posto, u Rijeci vodi SDP-ov Marko Filipović s 29,9 posto, a Ivica Puljak u Splitu je osvojio 27,4 posto.

U Zagrebu je Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad) osvojio 48,6 posto glasova, a s 11,5 posto slijedi Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti).

Utrka za drugo mjesto, koje jamči ulazak u drugi krug, u Zagrebu je napeta jer su razlike između troje kandidata minimalne. Na trećem mjestu je Miroslav Škoro (Domovinski pokret) s 11,4 osvojenih glasova, dok je četvrti Davor Filipović (HDZ, HSLS, HSU) 10,3 posto. SDP-ov Joško Klisović je peti sa 6,1 posto glasova.

U Splitu u drugi krug vjerojatno idu Ivica Puljak (Centar) s osvojenih 27,4 posto i Vice Mihanović (HDZ) s 23,4 posto. Slijede Željko Kerum (HGS) s 16,1 posto, Ante Franić (SDP, HSU) sa 6,8 posto te nezavisna Branka Ramljak s 5,8 posto osvojenih glasova.

Aktualni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) vodi u Rijeci s osvojenih 29,9 posto glasova, s njime u drugi krug najvjerojatnije ulazi nezavisni Davor Štimac s osvojenih 16,3 posto. HDZ-ov Josip Ostrogović na trećem je mjestu s 15 posto glasova, a slijede Mostov Marin Miletić s 11,7 posto i Nikola Ivaniš (PGS, Laburisti) s 11 posto glasova.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 41,4 posto, a uz njega u drugi krug najvjerojatnije ulazi Berislav Mlinarević, nezavisni uz potporu Domovinskog pokreta i Mosta, s 19,2 posto. Iza njega su SDP-ov Goran Kušec sa 16,6 posto osvojenih glasova i Vladimir Šišljagić (Snaga SiB) s 8,3 posto.

Poznata su četiri gradonačelnika

U 19 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj, na kojima je tri milijuna 660 tisuća hrvatskih birača u nedjelju odlučivalo o svojoj lokalnoj vlasti u iduće četiri godine.

Kasno večeras trebali bi se znati sastavi 428 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih i skupštine  Grada Zagreba. Trebalo bi se znati i tko je od općinskih načelnika, gradonačelnika i župana izabran već danas, a tko će morati u drugi izborni krug, 30. svibnja, na Dan državnosti.

No, i prije brojanja glasova poznata su imena budućih gradonačelnika četiri grada - Pakraca, Skradina, Nina i Hrvatske Kostajnice, te načelnika 50-ak općina, jer oni, naime, nisu imali protukandidate.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će u  21 sat na svojoj mrežnoj stranici, a osvježavat će ih svakih 15 minuta, pa bi se oko ponoći trebali znati rezultati sa 90 posto biračkih mjesta.

Precizne podatke o tome tko će morati u drugi krug izbora, DIP objavit će u ponedjeljak na konferenciji za novinare. 

Kopirati
Drag cursor here to close