Istraga

U Velikoj Britaniji zatražen nalog za uhićenje egipatskog predsjednika

Međunarodna odvjetnička komora iz Londona (Guernica 37) podnijela je kaznenu prijavu londonskoj policiji, tražeći da se otvori istraga nakon optužbi o mučenju i ubojstvu koji su doveli do smrti Morsija u zatvoru.
Vijesti / Svijet | 20. 01. 2020. u 10:00 Andolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Velikoj Britaniji je zatražen nalog za uhićenje egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija u vezi sa smrću Mohameda Morsija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodna odvjetnička komora iz Londona (Guernica 37) podnijela je kaznenu prijavu londonskoj policiji, tražeći da se otvori istraga nakon optužbi o mučenju i ubojstvu koji su doveli do smrti Morsija u zatvoru.

Odvjetnička komora je uoči posjete el-Sisija također tražila da bude izdat nalog za njegovo uhićenje u vezi sa smrću Morsija.

"Tražimo da se istraže navodne optužbe o mučenju protiv egipatske vlade i njenih institucija", naveli su iz Međunarodne odvjetničke komore.

Još se dodaje da smrt Morsija ne bi smjela ostati nekažnjena, zbog čega je potrebno pokrenuti istragu ili kazneni postupak.

"Nije samo pretpostavka da su takvi postupci doveli do smrti Morsija već postoje uvjerljivi argumenti da su postupci egipatskog vojnog režima izazvali njegovu smrt, a što im je bila i namjera", navodi se u priopćenju.

Očekuje se da će el-Sisi boraviti u Londonu u okviru ekonomskog sumita Velika Britanija - Afrika.

Morsi (67), prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta, preminuo je 17. lipnja 2019. godine tijekom ročišta.

Kopirati
Drag cursor here to close